El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

L’ICTA-UAB organitza la VIª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Proposant vies al marge de les narratives depressives de creixement i tancament.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Data: 2018-06-15

Agricultura intensiva
 

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

La intensificació agrícola als països amb rendes mitjanes i baixes beneficia uns pocs en detriment dels més pobres.
 

Els resultats socials i ecològics d'una major intensificació agrícola no són tan positius com s'esperava. Així ho suggereix un nou estudi publicat a la revista Nature Sustainability en què ha participat l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

L'estudi, liderat per investigadors de la Universitat d'East Anglia i la Universitat de Copenhaguen en col·laboració amb científics d'Escòcia, França i Espanya és el primer que avalua quina repercussió té la intensificació de l'agricultura tant en el medi ambient com en el benestar humà , als països amb rendes mitjanes i baixes.

Per a molts científics i polítics, la intensificació sostenible de l'agricultura està considerada com una estratègia fonamental per al compliment dels compromisos socials i ecològics mundials, com acabar amb la fam i protegir la biodiversitat, tal com s'estableix en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i en l'acord climàtic de París. No obstant això, hi ha molt poca evidència sobre les condicions que donen suport uns resultats positius a nivell social i ecològic. En un intent d'abordar aquesta bretxa de coneixement, els investigadors, entre els quals es troba el Dr. Esteve Corbera de l'ICTA-UAB, van realitzar una revisió de 53 estudis existents sobre els efectes de la intensificació agrícola al benestar humà i els serveis ecosistèmics.

En termes generals, consideren que la intensificació agrícola, definida com activitats destinades a augmentar la productivitat o la rendibilitat d'una àrea determinada de terres agrícoles, rarament genera resultats positius simultanis per als serveis ecosistèmics i per al benestar humà. Els autors argumenten que la intensificació no es pot considerar com un simple "model" per aconseguir resultats socioecològics positius. Tot i que hi ha unes expectatives i anhels considerables que la intensificació agrícola pugui contribuir al desenvolupament sostenible, l'estudi considera que només una minoria dels estudis existents presenta evidència d'això. Fins i tot en els casos -poc freqüents- d'èxit es tendeix a no tenir proves que demostrin els efectes en els serveis ecosistèmics reguladors clau, com la moderació dels cicles de l’aigua o nutrients del sòl.

El Dr. Esteve Corbera, codirector del grup de recerca LASEG de l’ICTA-UAB va destacar que "molt pocs dels casos revisats demostren que la intensificació agrícola estigui contribuint simultàniament als ODS, com eliminar la fam i aconseguir l'ús sostenible d'ecosistemes terrestres. Per això, hem de ser cautelosos sobre les expectatives que atribuïm a la intensificació agrícola". Corbera va més enllà en argumentar que, a llarg termini, "la intensificació agrícola pot soscavar les condicions que podrien ser cabdals per al suport a la producció estable d'aliments, inclosa la biodiversitat, la formació del sòl i la regulació de l'aigua".

Els investigadors indiquen que és important observar com s'introdueix la intensificació: per exemple, si és iniciada pels agricultors o se'ls imposa. Els canvis són sovint imposats als grups de població més vulnerables que no tenen recursos econòmics suficients o de seguretat en la tinença de la terra perquè aquests canvis funcionin. En els casos estudiats, els petits productors sovint lluiten per passar de l'agricultura de subsistència a la comercial i els desafiaments que això implica no es reflecteixen bé en moltes estratègies d'intensificació.

Una altra troballa important és que la distribució dels impactes en el benestar és desigual, generalment afavorint a les persones més adinerades en detriment de les més pobres. Per exemple, un estudi dels revisat, a Bangladesh, demostrà com la ràpida adaptació a la producció de gamba d'aigua salada ha permès als inversors i grans terratinents obtenir majors guanys mentre que les persones més pobres han de fer front a les conseqüències ambientals que afecten les seves vides i els seus mitjans de subsistència a llarg termini.

L'estudi indica que els infreqüents casos d'èxit tenen lloc principalment en situacions on la intensificació implica un major ús de productes com a fertilitzants, reg, llavors i mà d'obra. En aquest sentit, Corbera va emfatitzar que "els encarregats de formular polítiques i els professionals haurien de moderar les seves expectatives sobre els resultats de la intensificació agrícola i posar els seus esforços en pràctiques alternatives millors que tinguin en compte aspectes que van més enllà de la productivitat dels aliments". Han de trobar formes de treballar i capitalitzar el manteniment dels serveis reguladors i culturals, així com aspectes de benestar a més de els ingressos econòmics.

Vang Rasmussen, L., Coolsaet, B., Martin, A., Mertz, O., Pascual, U., Corbera, E., Dawson, N., Fisher, J.A., Franks, P., and Ryan C.M. (2018), Social-ecological outcomes of agricultural intensification. Nature Sustainability. 1: 275–282. https://rdcu.be/XTRl 

Activitats ICTA