Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

ERASMUS + Edu-BioMed: ICTA-UAB organitza tallers en les reserves de biosfera de Jabal Moussa i Shouf (Líban) dirigits a professors...

Des del proper 29 d'abril fins al 2 de maig, uns 40 professors i professionals d'institucions d'educació superior del Líban, Marroc, Espanya, França i Itàlia es reuniran en les dues Reserves de la Biosfera del Líban (Jabal Moussa i Shouf) per parlar sobre com millorar l'educació superior i la investigació acadèmica al Marroc i el Líban en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BRs).

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

Es preveuen nivells de pol·len molt alts per a aquesta primavera

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran en el moment habitual però seran molt importants.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Data: 2018-07-23

Experiment Boscos i Salut
 

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

La recerca, impulsada per la Fundació Bancària “la Caixa”, vol aportar noves evidències científiques als estudis que determinen els efectes d’una  passejada pel bosc i com podrien contribuir en la salut emocional i física de les persones.


Un grup de voluntaris van participar divendres dia 20 de juliol en un estudi experimental que pretén analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana determinant la influència de la química del bosc sobre les persones. La recerca forma part del projecte “Boscos sans per a una societat saludable” desenvolupat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i el Centre de Recerca Ecològica i aplicacions Forestals (CREAF) i impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa” amb la col·laboració de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, l’Hospital de Sant Celoni i el Grup Duet.

El projecte neix del creixent interès social i científic sobre els beneficis que el contacte amb el medi natural té per a la salut humana tant a nivell fisiològic i psicològic com emocional. Malgrat ja hi ha investigacions que indiquen possibles efectes de tipus fisiològic (enfortiment del sistema immunitari, la millora de les constants cardíaques i la pressió sanguínia, o l’equilibri dels nivells de cortisol, relacionats amb els nivells d’estrès), les evidències a dia d’avui encara no constitueixen una base prou sòlida per poder parlar d’un efecte físicoquímic directe i únic. Aquest estudi pretén aportar informació científica nova per tal de resoldre els enigmes d’aquesta disciplina emergent.

L’estudi experimental, desenvolupat per investigadors ICTA-UAB, i impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”, remarca que el potencial terapèutic dels boscos no recau només en el benestar que pot produir una passejada pel bosc sinó en la possible interacció dels components químics que genera gran part de la vegetació amb la nostra salut. Aquests compostos tenen, entre d’altres, una coneguda acció bactericida. A més, l’estudi també sondeja l’efecte potencial de la microbiologia del bosc sobre les persones. IrsiCaixa col·laborarà en aquest punt, en les anàlisis de la microbiota del bosc i de les mostres de les persones voluntàries.

L’objectiu és contribuir a la recerca aprofundint en el paper de la química forestal i la seva possible repercussió sobre la salut de les persones. La investigació se sustentarà en una línia experimental.

La part experimental s’està duent a terme en boscos mediterranis d’alzines, sureres, pins i boscos de faig, en zones del Parc Natural del Montseny – Reserva de la Biosfera. En aquests indrets s’estan prenent mostres d’aire per analitzar i caracteritzar les substàncies químiques presents en l’atmosfera del bosc i s’estudiarà com varien les seves concentracions amb l’efecte de diferents variables com la composició d’espècies o la gestió dels boscos.

Experiment amb voluntaris al Montseny
La fase participativa, que s’inicià divendres dia 20 de juliol a l’alzinar de Sant Bernat (Sant Celoni. Montseny), determinarà com aquestes substàncies s’incorporen i es metabolitzen en el cos humà després d’una passejada pel bosc i quin efecte poden tenir sobre el nostre organisme. L’assaig amb els voluntaris es complementarà amb la presa de mostres per analitzar la química i la microbiologia del bosc en el mateix moment.

L’experiment es va dur a terme amb la col·laboració de voluntaris sans d’entre 20 i 40 anys. Al llarg del dia se’ls va fer passejar pel bosc i se’ls va extraure mostres de saliva, d’orofaringe i de sang en diferents moments de la jornada. Les extraccions de sang es van dur a terme abans de l’inici de la passejada i al cap de dues hores.

Activitats ICTA