Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.
Notícies
Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Data: 2018-07-23

Experiment Boscos i Salut
 

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

La recerca, impulsada per la Fundació Bancària “la Caixa”, vol aportar noves evidències científiques als estudis que determinen els efectes d’una  passejada pel bosc i com podrien contribuir en la salut emocional i física de les persones.


Un grup de voluntaris van participar divendres dia 20 de juliol en un estudi experimental que pretén analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana determinant la influència de la química del bosc sobre les persones. La recerca forma part del projecte “Boscos sans per a una societat saludable” desenvolupat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i el Centre de Recerca Ecològica i aplicacions Forestals (CREAF) i impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa” amb la col·laboració de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, l’Hospital de Sant Celoni i el Grup Duet.

El projecte neix del creixent interès social i científic sobre els beneficis que el contacte amb el medi natural té per a la salut humana tant a nivell fisiològic i psicològic com emocional. Malgrat ja hi ha investigacions que indiquen possibles efectes de tipus fisiològic (enfortiment del sistema immunitari, la millora de les constants cardíaques i la pressió sanguínia, o l’equilibri dels nivells de cortisol, relacionats amb els nivells d’estrès), les evidències a dia d’avui encara no constitueixen una base prou sòlida per poder parlar d’un efecte físicoquímic directe i únic. Aquest estudi pretén aportar informació científica nova per tal de resoldre els enigmes d’aquesta disciplina emergent.

L’estudi experimental, desenvolupat per investigadors ICTA-UAB, i impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”, remarca que el potencial terapèutic dels boscos no recau només en el benestar que pot produir una passejada pel bosc sinó en la possible interacció dels components químics que genera gran part de la vegetació amb la nostra salut. Aquests compostos tenen, entre d’altres, una coneguda acció bactericida. A més, l’estudi també sondeja l’efecte potencial de la microbiologia del bosc sobre les persones. IrsiCaixa col·laborarà en aquest punt, en les anàlisis de la microbiota del bosc i de les mostres de les persones voluntàries.

L’objectiu és contribuir a la recerca aprofundint en el paper de la química forestal i la seva possible repercussió sobre la salut de les persones. La investigació se sustentarà en una línia experimental.

La part experimental s’està duent a terme en boscos mediterranis d’alzines, sureres, pins i boscos de faig, en zones del Parc Natural del Montseny – Reserva de la Biosfera. En aquests indrets s’estan prenent mostres d’aire per analitzar i caracteritzar les substàncies químiques presents en l’atmosfera del bosc i s’estudiarà com varien les seves concentracions amb l’efecte de diferents variables com la composició d’espècies o la gestió dels boscos.

Experiment amb voluntaris al Montseny
La fase participativa, que s’inicià divendres dia 20 de juliol a l’alzinar de Sant Bernat (Sant Celoni. Montseny), determinarà com aquestes substàncies s’incorporen i es metabolitzen en el cos humà després d’una passejada pel bosc i quin efecte poden tenir sobre el nostre organisme. L’assaig amb els voluntaris es complementarà amb la presa de mostres per analitzar la química i la microbiologia del bosc en el mateix moment.

L’experiment es va dur a terme amb la col·laboració de voluntaris sans d’entre 20 i 40 anys. Al llarg del dia se’ls va fer passejar pel bosc i se’ls va extraure mostres de saliva, d’orofaringe i de sang en diferents moments de la jornada. Les extraccions de sang es van dur a terme abans de l’inici de la passejada i al cap de dues hores.

Activitats ICTA