La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

L'ICTA-UAB reuneix experts mundials en decreixement i justícia ambiental

L'ICTA-UAB organitza del 23 de juny al 5 de juliol la VIª Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

ERASMUS + Edu-BioMed: ICTA-UAB organitza tallers en les reserves de biosfera de Jabal Moussa i Shouf (Líban) dirigits a professors...

Des del proper 29 d'abril fins al 2 de maig, uns 40 professors i professionals d'institucions d'educació superior del Líban, Marroc, Espanya, França i Itàlia es reuniran en les dues Reserves de la Biosfera del Líban (Jabal Moussa i Shouf) per parlar sobre com millorar l'educació superior i la investigació acadèmica al Marroc i el Líban en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BRs).

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

Es preveuen nivells de pol·len molt alts per a aquesta primavera

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran en el moment habitual però seran molt importants.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Data: 2018-10-24

NP- Incendios forestales

 

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

El canvi climàtic pot augmentar la intensitat dels incendis forestals, i reduir els seus impactes és una estratègia fonamental d'adaptació. L'increment de les temperatures i els episodis prolongats de sequeres, sumats a les característiques actuals del paisatge derivades de l'augment de la vegetació per l'abandonament dels cultius i de la urbanització de zones residencials molt properes als boscos, han elevat al màxim la capacitat potencial del paisatge per cremar. Aquesta situació provoca que, sovint, els bombers hagin de fer front a incendis que sobrepassen la seva capacitat d'extinció, obligant-los a prioritzar les seves intervencions.

Per establir noves formes de gestionar el territori que permetin controlar millor els incendis forestals, els investigadors del grup sobre Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l'ICTA-UAB han posat en marxa un projecte pioner que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través de la seva convocatòria d'ajuts per a projectes d'adaptació al canvi climàtic. El projecte, que durarà fins al juny de 2019, comptarà amb la participació dels principals actors involucrats en la gestió d'incendis, com ara Bombers de la Generalitat, agrupacions de defensa forestal, propietaris, ciutadans i indústries amb l'objectiu de desenvolupar una estratègia de prevenció i extinció participativa que estableixi els principals valors econòmics, culturals i ecològics del territori que han de protegir-se en cas d'incendi, i els prioritzi de manera consensuada.

"El canvi climàtic està incrementant l'ocurrència d'incendis forestals en algunes zones del planeta. Com hem vist aquest estiu a Grècia o Califòrnia, uns pocs incendis arriben a sobrepassar la capacitat de protecció civil dels estats", comenta Iago Otero, investigador responsable del projecte. "L'objectiu final és treballar per reduir aquest risc elevat i que sigui la societat qui decideixi quins valors del paisatge cal protegir i com s'organitza per fer-ho", afegeix.

El projecte analitzarà els tipus d'incendis que tenen lloc en cada zona de la Reserva de la Biosfera del Montseny i com aquests es poden veure agreujats pel canvi climàtic. Així mateix, ha d'establir quins són els punts estratègics de gestió (PEG), és a dir, aquelles zones clau del paisatge que, a través de diverses intervencions de gestió (manteniment de cultius, pastura extensiva, etc.) poden fer que el foc redueixi la seva intensitat, oferint possibilitats per a la seva extinció i minimitzant l'afectació als valors socials del paisatge.

Les sessions de treball participatives amb tots els actors implicats permetran establir quins són els principals valors del paisatge i quins PEGs són prioritaris per a protegir aquesta Reserva de la Biosfera. "El resultat serà una estratègia de prevenció i extinció consensuada que minimitzi la pèrdua dels valors paisatgístics recollits durant el procés participatiu. El projecte reduirà l'ocurrència i els impactes dels grans incendis forestals, i catalitzarà la coordinació institucional per a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic ", indica Iago Otero.

Aquest projecte està basat en l'estudi pilot Democratizing wildfire strategies. Do you realize what it means? Insights from a participatory process in the Montseny regió (Catalonia, Spain) liderat per Iago Otero i publicat recentment a PLOS ONE. Aquest estudi pilot, el mètode del qual serà replicat ara a major escala, mostra que la participació social en la planificació de la prevenció pot reduir el risc d'incendis forestals. L'equip d'Otero, exinvestigador postdoctoral a la Universitat Humboldt de Berlín, va organitzar un seguit de sessions participatives entre 2014 i 2016 que van servir per coordinar millor els diferents actors i perquè la ciutadania expressés quines zones haurien de ser considerades prioritàries davant del risc de incendis.

Aquesta informació es va integrar en els models de propagació del foc que fan servir els Bombers de la Generalitat, el que va permetre identificar aquells PEGs que minimitzessin els impactes en les zones més valorades. Segons Marc Castellnou, cap del grup d'especialistes en incendis forestals GRAF de Bombers i coautor de l'estudi, aquest mètode pilot és un primer pas cap a la corresponsabilització de la societat en la gestió del risc d'incendis. "Bombers necessita que la societat esdevingui una part activa de la gestió d'emergències. Altrament el sistema d'extinció, davant els reptes del canvi climàtic, col·lapsa", va remarcar Castellnou.

Enllaç a l’article, publicat en accés obert: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0204806


Activitats ICTA