L'ICTA-UAB reuneix experts mundials en decreixement i justícia ambiental

L'ICTA-UAB organitza del 23 de juny al 5 de juliol la VIª Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

ERASMUS + Edu-BioMed: ICTA-UAB organitza tallers en les reserves de biosfera de Jabal Moussa i Shouf (Líban) dirigits a professors...

Des del proper 29 d'abril fins al 2 de maig, uns 40 professors i professionals d'institucions d'educació superior del Líban, Marroc, Espanya, França i Itàlia es reuniran en les dues Reserves de la Biosfera del Líban (Jabal Moussa i Shouf) per parlar sobre com millorar l'educació superior i la investigació acadèmica al Marroc i el Líban en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BRs).

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

Es preveuen nivells de pol·len molt alts per a aquesta primavera

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran en el moment habitual però seran molt importants.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Data: 2018-12-04

 

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+. El pressupost servirà per executar el projecte Edu-BioMed (Capacity Building for Higher Education and Applied Research in UNESCO's Mediterranean Biosphere Reserves) que ha començat oficialment a mitjans de novembre de 2018 i que durarà 3 anys.

L'objectiu principal del projecte és enfortir i millorar l'activitat acadèmica en quatre Institucions d'Educació Superior (IES), dues marroquines i dues libaneses, en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BR).

Les quatre universitats seleccionades són la Universitat de Cadi Ayyad (Marràqueix); la Universitat Mohammed V (Rabat); la Universitat Saint Joseph (Beirut) i la Universitat Americana de Beirut. Comptaran amb un consorci d'organitzacions format per la Universitat francesa d'Aix Marseille, la Unió per la Universitat Mediterrània (UNIMED) amb seu a Roma, MAB França i l'Associació per a la Protecció de Jabal Moussa BR.

La coordinació del projecte està a càrrec del grup d'investigació "Conservació, Biodiversitat i Canvi Global" de l'ICTA-UAB, liderat pel Dr. Martí Boada i coordinat per la Dra. Roser Maneja. La persona que s'encarregarà de la gestió del projecte serà Antonio Bontempi.

"Reserva de la biosfera" és una etiqueta de la UNESCO per a aquells territoris compostos per un mosaic d'àrees naturals protegides, enclavaments de patrimoni cultural, assentaments humans, i activitats econòmiques de petita escala respectuoses amb el medi ambient. La UNESCO defineix les Reserves de la Biosfera com "ciència per enclavaments de suport a la sostenibilitat", "laboratoris vius" per a la investigació científica, el monitoratge, la capacitació i l'educació per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Les reserves de Jabal Moussa (Líban), Shouf (Líban), Arganeraie (Marroc), Intercontinental de la Mediterrània (Espanya-Marroc), Montseny i Terres de l'Ebre (Espanya) i la Muntanya Ventoux (França) seran els territoris involucrats en el projecte.

 

Els impulsors del projecte consideren que en l'actualitat hi ha poca connexió entre l'activitat acadèmica i la realitat de les reserves de la biosfera, una col·laboració escassa entre la comunitat científica, així com buits en el marc legal i en els mecanismes de governança per a la gestió territorial sostenible. Asseguren que hi ha poca col·laboració entre les reserves de la biosfera de la regió Mediterrània i que cal compartir experiències entre els territoris, així com promoure la cultura de la sostenibilitat des d'una perspectiva socioecològica. Consideren que involucrar les comunitats locals és clau per a l'èxit de les reserves de la biosfera.

El projecte Edu-BioMed vol donar poder a les universitats per encarar aquestes problemàtiques. Per això, es fomentarà la cooperació transnacional basada en socis multilaterals per fer front a la modernització, a l'accessibilitat, a la qualitat i a la internacionalització en les institucions d'educació superior de la Regió 3 (Orient Mitjà i Nord d'Àfrica). En aquest sentit, les principals accions a desenvolupar van encaminades a millorar l'alineació de l'educació superior amb el mercat laboral i les necessitats de la societat; millorar el nivell de les habilitats amb programes educatius nous; enfortir la capacitat de gestió, la governança, innovació i internacionalització; capacitar les autoritats nacionals per modernitzar les seves pròpies institucions d'educació superior; i millorar la integració regional i la cooperació a través de diferents regions. En general, s'espera que el projecte involucri més de 100 persones dels països mediterranis participants.

 

Activitats ICTA