Es preveuen nivells de pol·len molt alts per a aquesta primavera

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran en el moment habitual però seran molt importants.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

L’ICTA-UAB organitza la VIª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Proposant vies al marge de les narratives depressives de creixement i tancament.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Data: 2018-12-04

 

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+. El pressupost servirà per executar el projecte Edu-BioMed (Capacity Building for Higher Education and Applied Research in UNESCO's Mediterranean Biosphere Reserves) que ha començat oficialment a mitjans de novembre de 2018 i que durarà 3 anys.

L'objectiu principal del projecte és enfortir i millorar l'activitat acadèmica en quatre Institucions d'Educació Superior (IES), dues marroquines i dues libaneses, en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BR).

Les quatre universitats seleccionades són la Universitat de Cadi Ayyad (Marràqueix); la Universitat Mohammed V (Rabat); la Universitat Saint Joseph (Beirut) i la Universitat Americana de Beirut. Comptaran amb un consorci d'organitzacions format per la Universitat francesa d'Aix Marseille, la Unió per la Universitat Mediterrània (UNIMED) amb seu a Roma, MAB França i l'Associació per a la Protecció de Jabal Moussa BR.

La coordinació del projecte està a càrrec del grup d'investigació "Conservació, Biodiversitat i Canvi Global" de l'ICTA-UAB, liderat pel Dr. Martí Boada i coordinat per la Dra. Roser Maneja. La persona que s'encarregarà de la gestió del projecte serà Antonio Bontempi.

"Reserva de la biosfera" és una etiqueta de la UNESCO per a aquells territoris compostos per un mosaic d'àrees naturals protegides, enclavaments de patrimoni cultural, assentaments humans, i activitats econòmiques de petita escala respectuoses amb el medi ambient. La UNESCO defineix les Reserves de la Biosfera com "ciència per enclavaments de suport a la sostenibilitat", "laboratoris vius" per a la investigació científica, el monitoratge, la capacitació i l'educació per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Les reserves de Jabal Moussa (Líban), Shouf (Líban), Arganeraie (Marroc), Intercontinental de la Mediterrània (Espanya-Marroc), Montseny i Terres de l'Ebre (Espanya) i la Muntanya Ventoux (França) seran els territoris involucrats en el projecte.

 

Els impulsors del projecte consideren que en l'actualitat hi ha poca connexió entre l'activitat acadèmica i la realitat de les reserves de la biosfera, una col·laboració escassa entre la comunitat científica, així com buits en el marc legal i en els mecanismes de governança per a la gestió territorial sostenible. Asseguren que hi ha poca col·laboració entre les reserves de la biosfera de la regió Mediterrània i que cal compartir experiències entre els territoris, així com promoure la cultura de la sostenibilitat des d'una perspectiva socioecològica. Consideren que involucrar les comunitats locals és clau per a l'èxit de les reserves de la biosfera.

El projecte Edu-BioMed vol donar poder a les universitats per encarar aquestes problemàtiques. Per això, es fomentarà la cooperació transnacional basada en socis multilaterals per fer front a la modernització, a l'accessibilitat, a la qualitat i a la internacionalització en les institucions d'educació superior de la Regió 3 (Orient Mitjà i Nord d'Àfrica). En aquest sentit, les principals accions a desenvolupar van encaminades a millorar l'alineació de l'educació superior amb el mercat laboral i les necessitats de la societat; millorar el nivell de les habilitats amb programes educatius nous; enfortir la capacitat de gestió, la governança, innovació i internacionalització; capacitar les autoritats nacionals per modernitzar les seves pròpies institucions d'educació superior; i millorar la integració regional i la cooperació a través de diferents regions. En general, s'espera que el projecte involucri més de 100 persones dels països mediterranis participants.

 

Activitats ICTA