El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

L’ICTA-UAB organitza la VIª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Proposant vies al marge de les narratives depressives de creixement i tancament.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

Data: 2018-12-12

 

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació. Aquests investigadors d'alt nivell rebran un total de 573 milions d'euros procedents del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea que permetran la creació d'equips de treball i un impacte de gran abast.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba ha estat guardonada amb una d'aquestes Beques de Consolidació per dur a terme el projecte "Anàlisi de sistemes integrats de vegetació i agricultura urbana" (URBAG). Aquest ajut ERC permetrà posar en marxa el laboratori "Investigació metabòlica i atmosfèrica integrada per a la sostenibilitat urbana", format per 3 postdoctorats, 3 doctorands i 1 tècnic.

En l'actualitat, moltes ciutats estan implementant infraestructures verdes malgrat tenir poc coneixement quantitatiu i integral sobre quines estratègies d'infraestructura són més efectives per promoure la producció d'aliments, millorar la qualitat de l'aire i la temperatura, i reduir l'impacte ambiental.

La investigació de Gara Villalba pretén descobrir com aquestes infraestructures urbanes verdes podrien ser més eficients en la seva contribució a la sostenibilitat urbana, amb l'objectiu de millorar el funcionament de les ciutats així com la qualitat de vida dels seus habitants i els seus entorns. Per això avaluarà quines combinacions d'agricultura urbana, periurbana i verda permeten un millor acompliment en termes d'impacte ambiental local i global.

Gara Villalba farà servir una nova anàlisi que integra els impactes del cicle de vida dels recursos necessaris per a les infraestructures verdes amb la comprensió de com aquestes infraestructures verdes afecten a la interacció de l'atmosfera urbana. Aquest enfocament integral permet capturar el metabolisme urbà per optimitzar el nexe aliment-energia-aigua. En treballs anteriors, els impactes només havien estat estudiats individualment.

L'anàlisi consistirà en un model geo-referenciat d'ús de la terra per optimitzar la producció d'aliments en zones urbanes i periurbanes en termes de nutrients, aigua i energia, tenint en compte la morfologia urbana, i determinant els impactes del cicle de vida, així com un marc per a l'anàlisi quantitativa espacial i temporal, i la simulació d'infraestructures verdes per determinar els efectes directes i indirectes en l'ambient urbà i regional.

La recerca es durà a terme en dues ciutats amb diferents perfils, Barcelona i Oslo. L'estudi pretén reunir evidència quantitativa substancial en infraestructures verdes i sostenibilitat, contribuint a cobrir la bretxa existent en els treballs anteriors. Tant el projecte, com la guia prevista que desenvoluparan "Infraestructures verdes: una guia per als planificadors de la ciutat i els responsables polítics" són molt necessaris i urgents. Aquesta Guia prevista contindrà eines basades en l'evidència per crear estratègies d'infraestructura verda, ajudar a complir els objectius de sostenibilitat i promoure beneficis socials més amplis i difusos.

L'objectiu general és social: millorar la forma en què funcionen les ciutats, la qualitat de vida dels seus habitants i els seus entorns. Específicament, el projecte d'investigació examina com i en quina mesura les infraestructures urbanes verdes poden ser una font d'aliments sostenibles, reduir els impactes ambientals i promoure un ús més eficient dels recursos. Entre les disciplines utilitzades en aquest estudi es troben la ciència i tecnologia ambientals, l'agronomia i l'enginyeria, la planificació urbana, la política i la ciència. La ciència atmosfèrica, la ciència del carboni i el modelatge del cicle de vida també són sub-disciplines involucrades en aquesta investigació.

Gara Villalba és professora associada del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva llicenciatura és de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (1998) i el seu doctorat de la Universitat de Barcelona (2003), tots dos en enginyeria química. La seva  investigació està destinada a l'estudi i l'optimització del metabolisme dels recursos, una àrea multidisciplinària àmplia on aplica les seves habilitats d'enginyeria química a mètodes d'ecologia industrial com l'Anàlisi de flux de materials i l'Anàlisi del cicle de vida. Les aplicacions d'aquesta investigació centrada en els sistemes són diverses i multidisciplinàries, com l'avaluació de la sostenibilitat de les noves tecnologies que utilitzen metalls no renovables i escassos; quantificar el consum de material, energia i aigua a escala urbana per establir protocols de comptabilitat d'emissions de GEH de referència; Optimització i avaluació de residus en energia per millorar la gestió de residus sòlids municipals.

Les beques ERC Consolidator s'atorguen a investigadors excel·lents de qualsevol nacionalitat i edat, amb almenys set i fins a dotze anys d'experiència després del doctorat, i un historial científic prometedor. La investigació s'ha de dur a terme en una organització de recerca pública o privada situada en un dels estats membres de la UE o països associats. El finançament (una mitjana de 2 milions d'euros per subvenció), s'atorga fins per cinc anys i cobreix principalment la contractació d'investigadors i personal per consolidar els equips.

 

Activitats ICTA