Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

ERASMUS + Edu-BioMed: ICTA-UAB organitza tallers en les reserves de biosfera de Jabal Moussa i Shouf (Líban) dirigits a professors...

Des del proper 29 d'abril fins al 2 de maig, uns 40 professors i professionals d'institucions d'educació superior del Líban, Marroc, Espanya, França i Itàlia es reuniran en les dues Reserves de la Biosfera del Líban (Jabal Moussa i Shouf) per parlar sobre com millorar l'educació superior i la investigació acadèmica al Marroc i el Líban en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BRs).

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

Es preveuen nivells de pol·len molt alts per a aquesta primavera

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran en el moment habitual però seran molt importants.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

Data: 2018-12-12

 

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació. Aquests investigadors d'alt nivell rebran un total de 573 milions d'euros procedents del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea que permetran la creació d'equips de treball i un impacte de gran abast.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba ha estat guardonada amb una d'aquestes Beques de Consolidació per dur a terme el projecte "Anàlisi de sistemes integrats de vegetació i agricultura urbana" (URBAG). Aquest ajut ERC permetrà posar en marxa el laboratori "Investigació metabòlica i atmosfèrica integrada per a la sostenibilitat urbana", format per 3 postdoctorats, 3 doctorands i 1 tècnic.

En l'actualitat, moltes ciutats estan implementant infraestructures verdes malgrat tenir poc coneixement quantitatiu i integral sobre quines estratègies d'infraestructura són més efectives per promoure la producció d'aliments, millorar la qualitat de l'aire i la temperatura, i reduir l'impacte ambiental.

La investigació de Gara Villalba pretén descobrir com aquestes infraestructures urbanes verdes podrien ser més eficients en la seva contribució a la sostenibilitat urbana, amb l'objectiu de millorar el funcionament de les ciutats així com la qualitat de vida dels seus habitants i els seus entorns. Per això avaluarà quines combinacions d'agricultura urbana, periurbana i verda permeten un millor acompliment en termes d'impacte ambiental local i global.

Gara Villalba farà servir una nova anàlisi que integra els impactes del cicle de vida dels recursos necessaris per a les infraestructures verdes amb la comprensió de com aquestes infraestructures verdes afecten a la interacció de l'atmosfera urbana. Aquest enfocament integral permet capturar el metabolisme urbà per optimitzar el nexe aliment-energia-aigua. En treballs anteriors, els impactes només havien estat estudiats individualment.

L'anàlisi consistirà en un model geo-referenciat d'ús de la terra per optimitzar la producció d'aliments en zones urbanes i periurbanes en termes de nutrients, aigua i energia, tenint en compte la morfologia urbana, i determinant els impactes del cicle de vida, així com un marc per a l'anàlisi quantitativa espacial i temporal, i la simulació d'infraestructures verdes per determinar els efectes directes i indirectes en l'ambient urbà i regional.

La recerca es durà a terme en dues ciutats amb diferents perfils, Barcelona i Oslo. L'estudi pretén reunir evidència quantitativa substancial en infraestructures verdes i sostenibilitat, contribuint a cobrir la bretxa existent en els treballs anteriors. Tant el projecte, com la guia prevista que desenvoluparan "Infraestructures verdes: una guia per als planificadors de la ciutat i els responsables polítics" són molt necessaris i urgents. Aquesta Guia prevista contindrà eines basades en l'evidència per crear estratègies d'infraestructura verda, ajudar a complir els objectius de sostenibilitat i promoure beneficis socials més amplis i difusos.

L'objectiu general és social: millorar la forma en què funcionen les ciutats, la qualitat de vida dels seus habitants i els seus entorns. Específicament, el projecte d'investigació examina com i en quina mesura les infraestructures urbanes verdes poden ser una font d'aliments sostenibles, reduir els impactes ambientals i promoure un ús més eficient dels recursos. Entre les disciplines utilitzades en aquest estudi es troben la ciència i tecnologia ambientals, l'agronomia i l'enginyeria, la planificació urbana, la política i la ciència. La ciència atmosfèrica, la ciència del carboni i el modelatge del cicle de vida també són sub-disciplines involucrades en aquesta investigació.

Gara Villalba és professora associada del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva llicenciatura és de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (1998) i el seu doctorat de la Universitat de Barcelona (2003), tots dos en enginyeria química. La seva  investigació està destinada a l'estudi i l'optimització del metabolisme dels recursos, una àrea multidisciplinària àmplia on aplica les seves habilitats d'enginyeria química a mètodes d'ecologia industrial com l'Anàlisi de flux de materials i l'Anàlisi del cicle de vida. Les aplicacions d'aquesta investigació centrada en els sistemes són diverses i multidisciplinàries, com l'avaluació de la sostenibilitat de les noves tecnologies que utilitzen metalls no renovables i escassos; quantificar el consum de material, energia i aigua a escala urbana per establir protocols de comptabilitat d'emissions de GEH de referència; Optimització i avaluació de residus en energia per millorar la gestió de residus sòlids municipals.

Les beques ERC Consolidator s'atorguen a investigadors excel·lents de qualsevol nacionalitat i edat, amb almenys set i fins a dotze anys d'experiència després del doctorat, i un historial científic prometedor. La investigació s'ha de dur a terme en una organització de recerca pública o privada situada en un dels estats membres de la UE o països associats. El finançament (una mitjana de 2 milions d'euros per subvenció), s'atorga fins per cinc anys i cobreix principalment la contractació d'investigadors i personal per consolidar els equips.

 

Activitats ICTA