L'acadèmia en temps del COVID-19: cap a una ètica de la cura

                                                                                                                                                                       .

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH).

Els defensors de la justícia ambiental són víctimes de violència i assassinats

Els moviments ciutadans aconsegueixen aturar la degradació ambiental fins en un 27% dels conflictes ambientals, segons un estudi de l'ICTA-UAB.

El Bojos per la Terra reprèn les sessions en format virtual

El programa Bojos per la Terra impartit per l’ICTA-UAB ha reprès les seves sessions formatives en format virtual.

Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables.

Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà.

Els atuells neolítics revelen com va ser el consum de llet a Europa fa 7.000 anys

Ceràmica procedent del jaciment arqueològic de Verson (França) analitzada en la recerca (Fotografia d'Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14, publicada en Germain-Vallée et al.

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Un estudi en el qual intervenen més de 20 especialistes en ecologia de la conservació i economia ecològica posa en evidència la contradicció entre el creixement econòmic i la conservació de la biodiversitat.

Enquesta: El rol del verd residencial durant el confinament pel brot de COVID-19

El grup d’investigació BCNUEJ (www.bcnuej.org) de l’ICTA-UAB (https://ictaweb.uab.cat/) i de l'IMIM (www.imim.es) estan realitzant un estudi sobre el paper del verd residencial (vegetació interior, en balcons, terrasses, coberts verdes, jardins particulars.

L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB va dur a terme una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).
Notícies
La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

Data: 2018-12-12

 

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació. Aquests investigadors d'alt nivell rebran un total de 573 milions d'euros procedents del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea que permetran la creació d'equips de treball i un impacte de gran abast.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba ha estat guardonada amb una d'aquestes Beques de Consolidació per dur a terme el projecte "Anàlisi de sistemes integrats de vegetació i agricultura urbana" (URBAG). Aquest ajut ERC permetrà posar en marxa el laboratori "Investigació metabòlica i atmosfèrica integrada per a la sostenibilitat urbana", format per 3 postdoctorats, 3 doctorands i 1 tècnic.

En l'actualitat, moltes ciutats estan implementant infraestructures verdes malgrat tenir poc coneixement quantitatiu i integral sobre quines estratègies d'infraestructura són més efectives per promoure la producció d'aliments, millorar la qualitat de l'aire i la temperatura, i reduir l'impacte ambiental.

La investigació de Gara Villalba pretén descobrir com aquestes infraestructures urbanes verdes podrien ser més eficients en la seva contribució a la sostenibilitat urbana, amb l'objectiu de millorar el funcionament de les ciutats així com la qualitat de vida dels seus habitants i els seus entorns. Per això avaluarà quines combinacions d'agricultura urbana, periurbana i verda permeten un millor acompliment en termes d'impacte ambiental local i global.

Gara Villalba farà servir una nova anàlisi que integra els impactes del cicle de vida dels recursos necessaris per a les infraestructures verdes amb la comprensió de com aquestes infraestructures verdes afecten a la interacció de l'atmosfera urbana. Aquest enfocament integral permet capturar el metabolisme urbà per optimitzar el nexe aliment-energia-aigua. En treballs anteriors, els impactes només havien estat estudiats individualment.

L'anàlisi consistirà en un model geo-referenciat d'ús de la terra per optimitzar la producció d'aliments en zones urbanes i periurbanes en termes de nutrients, aigua i energia, tenint en compte la morfologia urbana, i determinant els impactes del cicle de vida, així com un marc per a l'anàlisi quantitativa espacial i temporal, i la simulació d'infraestructures verdes per determinar els efectes directes i indirectes en l'ambient urbà i regional.

La recerca es durà a terme en dues ciutats amb diferents perfils, Barcelona i Oslo. L'estudi pretén reunir evidència quantitativa substancial en infraestructures verdes i sostenibilitat, contribuint a cobrir la bretxa existent en els treballs anteriors. Tant el projecte, com la guia prevista que desenvoluparan "Infraestructures verdes: una guia per als planificadors de la ciutat i els responsables polítics" són molt necessaris i urgents. Aquesta Guia prevista contindrà eines basades en l'evidència per crear estratègies d'infraestructura verda, ajudar a complir els objectius de sostenibilitat i promoure beneficis socials més amplis i difusos.

L'objectiu general és social: millorar la forma en què funcionen les ciutats, la qualitat de vida dels seus habitants i els seus entorns. Específicament, el projecte d'investigació examina com i en quina mesura les infraestructures urbanes verdes poden ser una font d'aliments sostenibles, reduir els impactes ambientals i promoure un ús més eficient dels recursos. Entre les disciplines utilitzades en aquest estudi es troben la ciència i tecnologia ambientals, l'agronomia i l'enginyeria, la planificació urbana, la política i la ciència. La ciència atmosfèrica, la ciència del carboni i el modelatge del cicle de vida també són sub-disciplines involucrades en aquesta investigació.

Gara Villalba és professora associada del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva llicenciatura és de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (1998) i el seu doctorat de la Universitat de Barcelona (2003), tots dos en enginyeria química. La seva  investigació està destinada a l'estudi i l'optimització del metabolisme dels recursos, una àrea multidisciplinària àmplia on aplica les seves habilitats d'enginyeria química a mètodes d'ecologia industrial com l'Anàlisi de flux de materials i l'Anàlisi del cicle de vida. Les aplicacions d'aquesta investigació centrada en els sistemes són diverses i multidisciplinàries, com l'avaluació de la sostenibilitat de les noves tecnologies que utilitzen metalls no renovables i escassos; quantificar el consum de material, energia i aigua a escala urbana per establir protocols de comptabilitat d'emissions de GEH de referència; Optimització i avaluació de residus en energia per millorar la gestió de residus sòlids municipals.

Les beques ERC Consolidator s'atorguen a investigadors excel·lents de qualsevol nacionalitat i edat, amb almenys set i fins a dotze anys d'experiència després del doctorat, i un historial científic prometedor. La investigació s'ha de dur a terme en una organització de recerca pública o privada situada en un dels estats membres de la UE o països associats. El finançament (una mitjana de 2 milions d'euros per subvenció), s'atorga fins per cinc anys i cobreix principalment la contractació d'investigadors i personal per consolidar els equips.

 

Activitats ICTA