Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

ERASMUS + Edu-BioMed: ICTA-UAB organitza tallers en les reserves de biosfera de Jabal Moussa i Shouf (Líban) dirigits a professors...

Des del proper 29 d'abril fins al 2 de maig, uns 40 professors i professionals d'institucions d'educació superior del Líban, Marroc, Espanya, França i Itàlia es reuniran en les dues Reserves de la Biosfera del Líban (Jabal Moussa i Shouf) per parlar sobre com millorar l'educació superior i la investigació acadèmica al Marroc i el Líban en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BRs).

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

Es preveuen nivells de pol·len molt alts per a aquesta primavera

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran en el moment habitual però seran molt importants.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions extremes

Data: 2019-01-16

 

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel. No obstant això, hi ha grans diferències entre les regions: el centre i l'est d'EE.UU, el nord d'Europa i el nord d'Àsia han experimentat fortes pluges que han provocat greus inundacions en el passat recent. Per contra, la majoria de les regions africanes han experimentat una major freqüència de mesos amb sequera. L'estudi és el primer que analitza i quantifica sistemàticament els canvis en les precipitacions mensuals rècord d'arreu del món, dea partir de les dades d'aproximadament 50,000 estacions meteorològiques a tot el món. S'espera que el canvi climàtic generat pels gasos d'efecte hivernacle dels combustibles fòssils alteri els patrons de pluja.

L'estudi analitza detingudament les dades de precipitació mensual observats: si les pluges no es produeixen només durant uns pocs dies, sinó durant setmanes, això es pot acumular amb el temps i provocar grans inundacions en els rius, o bé sequeres importants si es tracta d'un rècord de dies sense precipitacions", diu l'autora principal Jascha Lehman, de l'Institut Potsdam per a la Investigació de l'Impacte Climàtic (PIK). Els impactes en la forma de vida de les persones que resideixen a les regions afectades poden ser enormes, des d’inundacions en habitatges fins a riscos de seguretat alimentària a causa de pèrdues agrícoles a gran escala.

Aiguat en parts dels Estats Units, Europa, Rússia - sequera en parts d'Àfrica
Fins ara, els Estats Units han enregistrat un augment dels mesos humits sense precedents en més del 25% de la zona est i central durant el període 1980-2013. Argentina i els països limítrofs han experimentat un augment del 32%. Al centre i nord d'Europa, l'augment és d'entre 19 i 37%. A la part asiàtica de Rússia, l'augment se situa al voltant del 20%, mentre que el sud-est asiàtic es detecta un augment del voltant del 10%.

Els científics van realitzar proves estrictes sobre la importància estadística dels canvis observats. Per tant, fins al moment s'han detectat canvis significatius en els extrems secs a l'Àfrica al sud del Sàhara i a la zona del Sahel, on els registres secs han augmentat fins a un 50%. "Això implica que aproximadament un de cada tres mesos amb rècords de sequera en aquestes regions no hauria tingut lloc sense un canvi climàtic a llarg termini", explica el coautor Dim Coumou de l'Institut d'Estudis Ambientals (IVM) en Vrije Universiteit Amsterdam. "Una conclusió central del nostre estudi és que, en general, les regions terrestres en els tròpics i subtròpics han detectats registres més secs, mentre que els registres més humits s'han produït en les latituds mitjanes i altes del nord - això s'ajusta en gran mesura als patrons que els científics esperen del canvi climàtic produït pels humans'.

Els científics van comparar els valors extrems de pluges i de sequeres observats amb la quantitat de valors extrems que s'esperaria en un clima sense canvis a llarg termini. "Vam verificar nous registres: valors de precipitació mensuals que mai s'havien observat abans a una regió determinada des de l'inici de les medicions sistemàtiques fa més de cent anys. Per descomptat, és normal veure alguns registres de precipitació provocats simplement per la variabilitat natural. Normalment, els esdeveniments climàtics rècord ocorren per casualitat i sabem quants ocorrerien en un clima sense escalfament", explica Jascha Lehmann."És com llançar a l'aire un dau: de mitjana, una de cada sis vegades obtens un sis. Però a l’injectar enormes quantitats de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, la humanitat ha carregat els daus. En moltes regions, vam treure sisos amb molta més freqüència amb impactes severs per a la societat i el medi ambient".

"És preocupant que vegem augments significatius de tal extrem ja només amb 1 ºC d'escalfament global", afegeix Lehmann. "En aquest moment, els governs de països de tot el món es reuneixen a la cimera climàtica de l'ONU: si no estan d'acord amb les solucions per limitar l'escalfament a menys de 2 graus, ens dirigirem a 3-4 graus en aquest segle. La física ens diu que això augmentaria encara més els esdeveniments de pluja extrems".

Article:
Lehmann, J., Mempel, F., & Coumou, D. (2018): Increased occurrence of record-wet and record-dry months reflect changes in mean rainfall. Geophysical Research Letters, 45.

Weblink to the article, once it is published: https://doi.org/10.1029/2018GL079439 

Activitats ICTA