Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.
Notícies
El EJAtlas arriba als 2.700 casos i inclou la tragedia anunciada de Brumadinho

Data: 2019-02-01

 

L'Atles de Justícia Ambiental (www.ejatlas.org) de l'ICTA-UAB va assolir la xifra de 2.700 casos al gener de 2019. Un dels més commovedors i cruels, potser un cas de conflicte crucial per a Amèrica Llatina, és el recent col·lapse d'una presa o dic de residus miners pertanyent a la companyia minera Vale a Brumadinho, Mines Gerais, Brasil, el passat 25 de gener de 2019.

L’ EJAtlas proporciona un relat d'aquest conflicte de 1.500 paraules, i moltes fonts. https://ejatlas.org/conflict/vale-tailingsdamfailure-brumadinho-minasgerais.

El resum de EJAtlas diu: "En aquesta tragèdia anunciada del col.lapse de la presa de relaves de la companyia Vale el 25 de gener de 2019 a Brumadinho, Mines Gerais, han mort més de 300 persones, la majoria d'elles treballadors de l'empresa exportadora de mineral de ferro que estaven treballant o dinant en edificis riu baix de la represa inestable. Vale ha mort la seva pròpia gent. La quantitat de residus alliberats va ser menor que en la tragèdia de Samarco (a Mariana, també a Minas Gerais, el 2015 ), però el nombre de persones directament assassinades ha estat molt més gran. De fet, va ser criminalment irresponsable que els empleats de Vale treballessin i mengessin diàriament riu avall de la presa de relaves. Va haver-hi nombroses crides de grups de la societat civil, inclòs el MAB, per aturar definitivament la mina Córrego do Feijão, perquè no s’atorguessin més concessions a l'àrea, i per assegurar la represa davant la fallada. Aquests crides van ser rebutjades per l'administració estatal i per la companyia Vale (que no va saber res de la tragèdia de Samarco el 2015)".

Reculles les frases commovedores escoltades al Brasil són: "No va ser accident, va ser un crim". "Plorem amb la Mare Terra llàgrimes de fang i sang".

Activitats ICTA