Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables.

Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà.

Els atuells neolítics revelen com va ser el consum de llet a Europa fa 7.000 anys

Ceràmica procedent del jaciment arqueològic de Verson (França) analitzada en la recerca (Fotografia d'Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14, publicada en Germain-Vallée et al.

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Un estudi en el qual intervenen més de 20 especialistes en ecologia de la conservació i economia ecològica posa en evidència la contradicció entre el creixement econòmic i la conservació de la biodiversitat.

Enquesta: El rol del verd residencial durant el confinament pel brot de COVID-19

El grup d’investigació BCNUEJ (www.bcnuej.org) de l’ICTA-UAB (https://ictaweb.uab.cat/) i de l'IMIM (www.imim.es) estan realitzant un estudi sobre el paper del verd residencial (vegetació interior, en balcons, terrasses, coberts verdes, jardins particulars.

L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB va dur a terme una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.
Notícies
Perspectives sobre la integració de la justícia social i l'equitat sanitària en l'ecologització urbana, en un simposi internacional

Data: 2019-03-12

                            


El 13 de desembre de 2018, els projectes europeus ENABLE, NATURVATION i Greenlulus van organitzar un simposi internacional de mig dia per compartir idees sobre com la vegetació urbana es pot planejar i implementar estratègicament per crear una societat urbana inclusiva i creativa, i fomentar els seus beneficis en la salut. El simposi va ser un esdeveniment paral·lel oficial de l'11è Fòrum Internacional sobre Urbanisme a Barcelona (Espanya), membre d'ICLEI. També va incloure un taller en què actors de la ciutat de Barcelona i la resta de Catalunya van discutir com es pot garantir un accés equitatiu a la naturalesa en les comunitats.

Moderat per ICLEI - Governs locals per la sostenibilitat, experts i professionals de l'Ajuntament de Barcelona, IS Global, Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), el Laboratori de Barcelona per a la Justícia i Sostenibilitat Ambiental Urbana (BCNUEJ), Universitat Autònoma de Barcelona, SomNatura, Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), ENT Environment and Management, la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), New York New School i Stockholm Resilience Center van presentar algunes idees d'investigació procedents del treball realitzat amb els governs locals, van proporcionar recomanacions i van plantejar preguntes que encara necessiten de respostes per crear espais verds i blaus urbans més justos i equitatius.

Ciutats com Barcelona han estat treballant per enfortir la dimensió social de l'ecologització dels espais públics. Com a tal, Barcelona està transformant els seus mètodes de planificació ecològica per aplicar millor el concepte d'infraestructura ecològica, creant-lo amb una major participació i corresponsabilitat per fer possible una ciutat més ecològica i verda. A més, tots ells van coincidir en què les ciutats han de ser estratègiques en la seva planificació per evitar l'exclusió socioespacial dels residents socialment més vulnerables, en la seva forma de vida i en les seves pràctiques. No obstant això, si es fa bé, com ja passa a Barcelona i altres ciutats europees, la infraestructura verda i blava pot beneficiar enormement la salut i el benestar dels ciutadans. Els resultats de salut varien des d'una millor salut mental, un millor estat d'ànim i nivells de pressió arterial més saludables fins a taxes de mortalitat cardiovascular més baixes.

El simposi internacional va abordar temes que sovint resulten controvertits i va oferir oportunitats per rebre informació més específica a nivell local sobre infraestructura verda i blava, que fomenta la inclusió social i aprofita el seu potencial per fer que una ciutat sigui més resistent.

Per obtenir més informació sobre el simposi internacional, inclòs un informe que destaca les principals conclusions, feu clic aquí.

Activitats ICTA