L’ICTA-UAB organitzarà la Conferència Internacional sobre Canvis de Vida Baixos en Carboni

L'ICTA-UAB acollirà la International Conference 2020 on Low-Carbon Lifestyle Changes amb l'objectiu d'explorar el paper dels canvis d'estils de vida en la mitigació del canvi climàtic.

L’associació Amics de la UAB premia l’ICTA-UAB

L’ICTA-UAB rebrà un dels premis que l’associació Amics de la UAB lliura cada any en el marc de la Festa Amics UAB.

La presència de ferro a l'aigua, clau per explicar la quantitat i distribució dels peixos en els oceans

Les persones tendeixen a prestar més atenció a la quantitat d'aliments que consumeixen que a la riquesa de la seva dieta en micronutrients essencials com el ferro.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.
Notícies
Perspectives sobre la integració de la justícia social i l'equitat sanitària en l'ecologització urbana, en un simposi internacional

Data: 2019-03-12

                            


El 13 de desembre de 2018, els projectes europeus ENABLE, NATURVATION i Greenlulus van organitzar un simposi internacional de mig dia per compartir idees sobre com la vegetació urbana es pot planejar i implementar estratègicament per crear una societat urbana inclusiva i creativa, i fomentar els seus beneficis en la salut. El simposi va ser un esdeveniment paral·lel oficial de l'11è Fòrum Internacional sobre Urbanisme a Barcelona (Espanya), membre d'ICLEI. També va incloure un taller en què actors de la ciutat de Barcelona i la resta de Catalunya van discutir com es pot garantir un accés equitatiu a la naturalesa en les comunitats.

Moderat per ICLEI - Governs locals per la sostenibilitat, experts i professionals de l'Ajuntament de Barcelona, IS Global, Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), el Laboratori de Barcelona per a la Justícia i Sostenibilitat Ambiental Urbana (BCNUEJ), Universitat Autònoma de Barcelona, SomNatura, Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), ENT Environment and Management, la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), New York New School i Stockholm Resilience Center van presentar algunes idees d'investigació procedents del treball realitzat amb els governs locals, van proporcionar recomanacions i van plantejar preguntes que encara necessiten de respostes per crear espais verds i blaus urbans més justos i equitatius.

Ciutats com Barcelona han estat treballant per enfortir la dimensió social de l'ecologització dels espais públics. Com a tal, Barcelona està transformant els seus mètodes de planificació ecològica per aplicar millor el concepte d'infraestructura ecològica, creant-lo amb una major participació i corresponsabilitat per fer possible una ciutat més ecològica i verda. A més, tots ells van coincidir en què les ciutats han de ser estratègiques en la seva planificació per evitar l'exclusió socioespacial dels residents socialment més vulnerables, en la seva forma de vida i en les seves pràctiques. No obstant això, si es fa bé, com ja passa a Barcelona i altres ciutats europees, la infraestructura verda i blava pot beneficiar enormement la salut i el benestar dels ciutadans. Els resultats de salut varien des d'una millor salut mental, un millor estat d'ànim i nivells de pressió arterial més saludables fins a taxes de mortalitat cardiovascular més baixes.

El simposi internacional va abordar temes que sovint resulten controvertits i va oferir oportunitats per rebre informació més específica a nivell local sobre infraestructura verda i blava, que fomenta la inclusió social i aprofita el seu potencial per fer que una ciutat sigui més resistent.

Per obtenir més informació sobre el simposi internacional, inclòs un informe que destaca les principals conclusions, feu clic aquí.

Activitats ICTA