Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.
Notícies
L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

Data: 2019-03-29


La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades. Així es desprèn de la investigació sobre agricultura urbana desenvolupada per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) en el marc del projecte FertileCity, els resultats es van presentar ahir amb la participació d'un centenar de persones procedents d'institucions públiques, privades i associacions.

S'estima que el 2050, el 66% de la població mundial viurà a nuclis urbans i la demanda d'aliments augmentarà en un 30%. En aquest context, l'agricultura urbana està proliferant no només com un sistema sostenible de producció i consum local d'aliments, sinó com una eina per millorar la qualitat de l'aire i la temperatura, reduir l'impacte ambiental del transport de mercaderies, donar suport a les economies locals i proveir serveis socials en àmbits com l'educació, la salut, la inclusió social o el lleure.

El projecte FertileCity, en el qual també participen investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha analitzat la implementació de l'agricultura urbana a les cobertes dels edificis amb l'objectiu d'aprofitar aquests espais buits mitjançant la instal·lació d'hivernacles. Entre els factors que limiten el desenvolupament de l'agricultura urbana, destaca el temor que la contaminació atmosfèrica de les ciutats pugui repercutir en la salubritat dels aliments agrícoles conreats. Els resultats posen de manifest que les verdures produïdes tant en l'hivernacle de l'ICTA-UAB (ubicat al campus UAB costat de l'AP-7) com en altres horts situats en àrees d'alta densitat de trànsit a Barcelona, no estan contaminades per metalls pesats, i que els nivells de níquel, arsènic, cadmi i plom estan molt per sota dels límits permesos per la legislació en matèria alimentària. L'estudi va analitzar la producció de vegetals sense terra, emprant perlita com a substrat i aportant a la planta els nutrients necessaris juntament amb l'aigua de reg procedent de la pluja. Així doncs, també es va descartar la contaminació de metalls pesants a través del substrat, una font habitual.L'estudi determina que tan sols és necessari disposar d'un metre quadrat de cultiu per produir fins a 17 quilograms de tomàquet, una quantitat superior al consum mitjà anual de tomàquets per persona, xifrat en 16,1 kg. A més, per poder recollir l'aigua de pluja suficient per mantenir el cultiu es precisa d'un metre quadrat addicional. Segons els investigadors del projecte, les condicions meteorològiques a l'interior de l'hivernacle proporcionen l'entorn adequat per produir tomàquet a l'estiu en un cicle allargat (plantant a principis de gener). Els cultius de fruit, com el tomàquet, tenen un impacte ambiental més baix i millors resultats econòmics que els cultius de fulla (com l'enciam) ja que les productivitats són més altes. "Durant l'hivern aprofitem l'hivernacle per produir altres aliments menys exigents a la radiació que el tomàquet", explica el Dr. Xavier Gabarrell, investigador del projecte i director de l'ICTA-UAB, que assegura que "el projecte FertileCity demostra que els cultius de mongeta tendra, bleda, espinacs, ruca i enciam són viables a l'hivern gràcies a la inèrcia tèrmica de l'edifici i l'hivernacle que proporciona una temperatura adequada per a aquests cultius".

Els aliments produïts mitjançant agricultura urbana en terrats en hivernacles són percebuts positivament per part dels consumidors, per la seva qualitat i pel sistema de producció. Els consumidors els consideren frescos (en un 93%), saborosos (80,5%) i amb un impacte ambiental menor (68,5%). La valoració és encara més favorable entre els enquestats que tenien coneixement previ dels projectes d'agricultura urbana a coberta que entre els que desconeixien aquest model de producció. Per Gabarrell, "els resultats de les enquestes realitzades indiquen que el 81,5% desitjaria comprar aquests productes si tingués l'opció de fer-ho" i incideix que "l'agricultura urbana a les cobertes dels edificis té un gran potencial per incrementar l'actual producció i consum local d'aliments amb un impacte ambiental i un cost econòmic menor que els productes convencionals importats d'altres regions".

La presentació de resultats va comptar amb una visita als laboratoris d'agricultura urbana ubicats a l'hivernacle de l'edifici ICTA-UAB així com un tast de productes agrícoles recollits el dia anterior com mongetes tendres cuinades amb soja, quiches de bledes i amanides, entre d'altres plats.

 

Activitats ICTA