L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

L’associació Amics de la UAB premia l’ICTA-UAB

L’ICTA-UAB va rebre un dels premis que l’associació Amics de la UAB lliura cada any en el marc de la Festa Amics UAB.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

L’ICTA-UAB organitzarà la Conferència Internacional sobre Canvis d'Estils de Vida Baixos en Carboni

L'ICTA-UAB acollirà la International Conference 2020 on Low-Carbon Lifestyle Changes amb l'objectiu d'explorar el paper dels canvis d'estils de vida en la mitigació del canvi climàtic.

La presència de ferro a l'aigua, clau per explicar la quantitat i distribució dels peixos en els oceans

Les persones tendeixen a prestar més atenció a la quantitat d'aliments que consumeixen que a la riquesa de la seva dieta en micronutrients essencials com el ferro.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.
Notícies
L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

Data: 2019-03-29


La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades. Així es desprèn de la investigació sobre agricultura urbana desenvolupada per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) en el marc del projecte FertileCity, els resultats es van presentar ahir amb la participació d'un centenar de persones procedents d'institucions públiques, privades i associacions.

S'estima que el 2050, el 66% de la població mundial viurà a nuclis urbans i la demanda d'aliments augmentarà en un 30%. En aquest context, l'agricultura urbana està proliferant no només com un sistema sostenible de producció i consum local d'aliments, sinó com una eina per millorar la qualitat de l'aire i la temperatura, reduir l'impacte ambiental del transport de mercaderies, donar suport a les economies locals i proveir serveis socials en àmbits com l'educació, la salut, la inclusió social o el lleure.

El projecte FertileCity, en el qual també participen investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha analitzat la implementació de l'agricultura urbana a les cobertes dels edificis amb l'objectiu d'aprofitar aquests espais buits mitjançant la instal·lació d'hivernacles. Entre els factors que limiten el desenvolupament de l'agricultura urbana, destaca el temor que la contaminació atmosfèrica de les ciutats pugui repercutir en la salubritat dels aliments agrícoles conreats. Els resultats posen de manifest que les verdures produïdes tant en l'hivernacle de l'ICTA-UAB (ubicat al campus UAB costat de l'AP-7) com en altres horts situats en àrees d'alta densitat de trànsit a Barcelona, no estan contaminades per metalls pesats, i que els nivells de níquel, arsènic, cadmi i plom estan molt per sota dels límits permesos per la legislació en matèria alimentària. L'estudi va analitzar la producció de vegetals sense terra, emprant perlita com a substrat i aportant a la planta els nutrients necessaris juntament amb l'aigua de reg procedent de la pluja. Així doncs, també es va descartar la contaminació de metalls pesants a través del substrat, una font habitual.L'estudi determina que tan sols és necessari disposar d'un metre quadrat de cultiu per produir fins a 17 quilograms de tomàquet, una quantitat superior al consum mitjà anual de tomàquets per persona, xifrat en 16,1 kg. A més, per poder recollir l'aigua de pluja suficient per mantenir el cultiu es precisa d'un metre quadrat addicional. Segons els investigadors del projecte, les condicions meteorològiques a l'interior de l'hivernacle proporcionen l'entorn adequat per produir tomàquet a l'estiu en un cicle allargat (plantant a principis de gener). Els cultius de fruit, com el tomàquet, tenen un impacte ambiental més baix i millors resultats econòmics que els cultius de fulla (com l'enciam) ja que les productivitats són més altes. "Durant l'hivern aprofitem l'hivernacle per produir altres aliments menys exigents a la radiació que el tomàquet", explica el Dr. Xavier Gabarrell, investigador del projecte i director de l'ICTA-UAB, que assegura que "el projecte FertileCity demostra que els cultius de mongeta tendra, bleda, espinacs, ruca i enciam són viables a l'hivern gràcies a la inèrcia tèrmica de l'edifici i l'hivernacle que proporciona una temperatura adequada per a aquests cultius".

Els aliments produïts mitjançant agricultura urbana en terrats en hivernacles són percebuts positivament per part dels consumidors, per la seva qualitat i pel sistema de producció. Els consumidors els consideren frescos (en un 93%), saborosos (80,5%) i amb un impacte ambiental menor (68,5%). La valoració és encara més favorable entre els enquestats que tenien coneixement previ dels projectes d'agricultura urbana a coberta que entre els que desconeixien aquest model de producció. Per Gabarrell, "els resultats de les enquestes realitzades indiquen que el 81,5% desitjaria comprar aquests productes si tingués l'opció de fer-ho" i incideix que "l'agricultura urbana a les cobertes dels edificis té un gran potencial per incrementar l'actual producció i consum local d'aliments amb un impacte ambiental i un cost econòmic menor que els productes convencionals importats d'altres regions".

La presentació de resultats va comptar amb una visita als laboratoris d'agricultura urbana ubicats a l'hivernacle de l'edifici ICTA-UAB així com un tast de productes agrícoles recollits el dia anterior com mongetes tendres cuinades amb soja, quiches de bledes i amanides, entre d'altres plats.

 

Activitats ICTA