El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

L’ICTA-UAB organitzarà la Conferència Internacional sobre Canvis d'Estils de Vida Baixos en Carboni

L'ICTA-UAB acollirà la International Conference 2020 on Low-Carbon Lifestyle Changes amb l'objectiu d'explorar el paper dels canvis d'estils de vida en la mitigació del canvi climàtic.

La presència de ferro a l'aigua, clau per explicar la quantitat i distribució dels peixos en els oceans

Les persones tendeixen a prestar més atenció a la quantitat d'aliments que consumeixen que a la riquesa de la seva dieta en micronutrients essencials com el ferro.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.
Notícies
L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

Data: 2019-04-01

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN), l'objectiu del qual és investigar el rang natural de variabilitat de la circulació de Hadley durant episodis passats de calor i fred extrems.

L'ERC ha donat a conèixer els destinataris de la seva convocatòria AdvGr. Al 2019, 222 científics d'alt nivell a Europa utilitzaran aquestes subvencions finançades per la Unió Europea, per un valor de 540 milions d'euros, per explorar les seves idees de recerca més innovadores i atrevides. La demanda de subvencions ERC continua sent molt elevada: en aquesta ocasió es van presentar 2.052 propostes de recerca, de les quals prop del 11% van ser seleccionades per al seu finançament. Els projectes AdvGr estan destinats a científics d'alt nivell que estan ben establerts en les seves carreres i són líders en els seus camps.

Els climes tropicals estan canviant ràpidament en les regions més poblades del planeta. Els canvis són conseqüència, en gran part, d'alteracions en la circulació de Hadley impulsades per factors naturals i antropogènics, els rols relatius i variabilitat temporal no estan clars. Aquestes llacunes de coneixement es deuen en part a la manca de mètodes per estudiar la circulació atmosfèrica abans de la posada en marxa de les observacions instrumentals i satel·litals, i es veuen agreujades per les contradiccions entre els models i les dades paleodinàmics.

L'objectiu del projecte és desenvolupar un enfocament innovador utilitzant pròxims climàtics per investigar el rang natural de variabilitat de la circulació de Hadley durant episodis passats de calor i fred extrems. L'enfocament es basa en l'explotació com a indicador climàtic d'un material molt comú i sense explotar científicament en sediments marins: el carboni pirogènic (PyC) derivats d’incendis de sabana i praderies als tròpics, i transportat pel vent.

Mitjançant la caracterització espacial geoquímica i isotòpica del PyC, juntament amb l'anàlisi de pols mineral al oceà tropical profund modern, i un model biogeoquímic del PyC, es construirà un marc interpretatiu de la deposició del PyC en els sediments de les aigües profundes. La seva aplicació en les seqüències del Pliocè-Plistocè de l'Atlàntic i el Pacífic permetrà la reconstrucció dels canvis meridionals i zonals passats a la Zona de Convergència Intertropical i els vents de l'hemisferi sud, així com acotar la variabilitat natural de la circulació de Hadley i els hidroclimes associats.

PALADYN és possible gràcies a la combinació de dades geoquímics i satel·litals d'avantguarda, i metodologies GIS, amb una àmplia experiència interdisciplinària en l'estudi paleoclimàtic de sediments marins. L’objectiu és proporcionar nous conjunts de dades importants del PyC d'aigües profundes transportats pel vent per provar i refinar els models de predicció de la circulació atmosfèrica, el cicle del carboni, la precipitació i els incendis forestals, qüestions que són d'importància mundial des del punt de vista científic i social.

Activitats ICTA