L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.
Notícies
L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

Data: 2019-04-01

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN), l'objectiu del qual és investigar el rang natural de variabilitat de la circulació de Hadley durant episodis passats de calor i fred extrems.

L'ERC ha donat a conèixer els destinataris de la seva convocatòria AdvGr. Al 2019, 222 científics d'alt nivell a Europa utilitzaran aquestes subvencions finançades per la Unió Europea, per un valor de 540 milions d'euros, per explorar les seves idees de recerca més innovadores i atrevides. La demanda de subvencions ERC continua sent molt elevada: en aquesta ocasió es van presentar 2.052 propostes de recerca, de les quals prop del 11% van ser seleccionades per al seu finançament. Els projectes AdvGr estan destinats a científics d'alt nivell que estan ben establerts en les seves carreres i són líders en els seus camps.

Els climes tropicals estan canviant ràpidament en les regions més poblades del planeta. Els canvis són conseqüència, en gran part, d'alteracions en la circulació de Hadley impulsades per factors naturals i antropogènics, els rols relatius i variabilitat temporal no estan clars. Aquestes llacunes de coneixement es deuen en part a la manca de mètodes per estudiar la circulació atmosfèrica abans de la posada en marxa de les observacions instrumentals i satel·litals, i es veuen agreujades per les contradiccions entre els models i les dades paleodinàmics.

L'objectiu del projecte és desenvolupar un enfocament innovador utilitzant pròxims climàtics per investigar el rang natural de variabilitat de la circulació de Hadley durant episodis passats de calor i fred extrems. L'enfocament es basa en l'explotació com a indicador climàtic d'un material molt comú i sense explotar científicament en sediments marins: el carboni pirogènic (PyC) derivats d’incendis de sabana i praderies als tròpics, i transportat pel vent.

Mitjançant la caracterització espacial geoquímica i isotòpica del PyC, juntament amb l'anàlisi de pols mineral al oceà tropical profund modern, i un model biogeoquímic del PyC, es construirà un marc interpretatiu de la deposició del PyC en els sediments de les aigües profundes. La seva aplicació en les seqüències del Pliocè-Plistocè de l'Atlàntic i el Pacífic permetrà la reconstrucció dels canvis meridionals i zonals passats a la Zona de Convergència Intertropical i els vents de l'hemisferi sud, així com acotar la variabilitat natural de la circulació de Hadley i els hidroclimes associats.

PALADYN és possible gràcies a la combinació de dades geoquímics i satel·litals d'avantguarda, i metodologies GIS, amb una àmplia experiència interdisciplinària en l'estudi paleoclimàtic de sediments marins. L’objectiu és proporcionar nous conjunts de dades importants del PyC d'aigües profundes transportats pel vent per provar i refinar els models de predicció de la circulació atmosfèrica, el cicle del carboni, la precipitació i els incendis forestals, qüestions que són d'importància mundial des del punt de vista científic i social.

Activitats ICTA