Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.
Notícies
Nova edició de l’Escola d’Estiu LIPHE4 a l’ICTA-UAB

Data: 2019-06-20

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) acollirà la propera edició de l'Escola d'Estiu LIPHE4, del proper 8 al 12 de juliol. El curs està coorganitzat per LIPHE4 i el projecte Horizon2020 "Moving Towards Adaptive Governance in Complexity: Informing Nexus Security" (MAGIC), liderat per l'ICTA-UAB.

Sota el títol "Reptes complexos de sostenibilitat: El nexe entre l'aigua, l'energia i els aliments" té com a objectiu familiaritzar els participants amb la teoria i les aplicacions de l'"Anàlisi Multi-Escala Integrat del Metabolisme Social i ecosistèmic"(MuSIASEM pel seu nom en anglès) i del Quantitative Story-Telling (QST). En aquesta edició de 2019, el curs mostrarà l'ús del MuSIASEM per dur a terme una anàlisi relacional (enfocament de nexus) del patró metabòlic dels sistemes socioecològics en diferents dimensions i escales d'anàlisi en relació amb els problemes complexos de sostenibilitat que s'aborden des del projecte Horizon2020 MAGIC.

El curs abordarà de manera específica una visió general dels reptes plantejats a la governabilitat pels problemes complexos de sostenibilitat i il·lustrarà sobre un enfocament nou capaç de gestionar aquests desafiaments. El curs oferirà una introducció al MuSIASEM. El marc comptable del MuSIASEM és una alternativa a l'anàlisi econòmica, ja que no només considera els canvis en el nivell de vida material, sinó també en els factors ambientals i socials. MuSIASEM utilitza l'anàlisi relacional per construir una representació quantitativa del patró metabòlic dels sistemes socioecològics.

El material que es presentarà està basat en els resultats del projecte Horizon 2020, finançat per la Unió Europea, "Moving Towards Adaptive Governance in Complexity: Informing Nexus Security" (MAGIC) (https://magic-nexus.eu/).

El format de l'escola d'estiu consisteix en seminaris i grups de treball pràctics que aplicaran conceptes teòrics als casos pràctics. El curs està dirigit a estudiants avançats, investigadors i professionals. Els participants hauran de tenir interès a aprendre sobre enfocaments i idees noves relacionades amb els sistemes socioecològics, l'avaluació integrada i el desenvolupament sostenible.

Per obtenir més informació, visiteu https://www.liphe4.org/en/ o contacti a Sandra Bukkens: bukkens@liphe4.org

 

 

Activitats ICTA