Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.
Notícies
Un centenar d'investigadors de l'ICTA-UAB abordaran els principals reptes ambientals actuals i del futur

Data: 2019-05-01

L'ICTA-UAB acull els propers 16 i 17 de maig el 2n Spring Symposium al campus de la UAB.

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) abordarà els principals reptes ambientals que ha d'afrontar la societat en l'actualitat i en el futur, en un simposi que tindrà lloc els propers dies 16 i 17 de maig. La trobada científica, la singularitat de la qual és el seu enfocament interdisciplinari i internacional, se centrarà en la identificació d'aquests reptes ambientals, com abordar-los i de quina manera poden els resultats derivats de la recerca científica transformar-se en polítiques efectives. Les activitats es duran a terme a la Facultat de Ciències i a la seu de l'ICTA-UAB, al campus de Bellaterra.

Un centenar de científics internacionals, pertanyents majoritàriament a aquest centre de recerca dedicat a estudiar les causes dels problemes ambientals, participaran en una trobada de dos dies en què s'exposaran les principals novetats dels seus estudis. Les ponències que es presentaran abasten un ampli ventall de disciplines científiques, des de l'enginyeria ambiental fins a l'economia ecològica, i des de la modelització climàtica a l'antropologia ecològica.

A través d'una quarantena de presentacions, els investigadors de l'ICTA-UAB exposaran la investigació que estan duent a terme posant de manifest que l'abordatge dels temes ambientals s'ha de dur a terme de forma integrada des de totes les àrees de coneixement. Amb la preocupació ambiental com a teló de fons, en aquest simposi es presentaran avenços científics en temes tan diversos com la conservació del corall, l'economia baixa en carboni, el coneixement indígena en el canvi climàtic, l'economia circular, els conflictes ambientals, el nexe aigua-alimentació-energia, l'acidificació oceànica, la producció d'aliments a les ciutats, el decreixement econòmic, les estratègies de conservació de la biodiversitat, els espais verds urbans, la interacció dels boscos i la salut humana, la contaminació de les platges per microplàstics, el preu del carboni, la justícia ambiental urbana, l'accés obert a la producció científica, els models de pesca marina, la conservació dels coneixements agroecològics o la transició del sistema energètic.

S'han programat tres conferències destacades a càrrec d'investigadors líders que treballen en centres internacionals de recerca ambiental. Marina Fischer-Kowalski, fundadora de l'Institut de Social Ecology de Vienna, parlarà de les intersecció i contradiccions dels Objectius Sostenibles de Desenvolupament i els Acords Climàtics; Thomas Pedersen, exdirector de l'Pacific Institute for Climate Solutions abordarà les accions contra l'escalfament global, i Robert Ayres, fundador del Center for the Management of Environmental Resources (INSEAD), es preguntarà com superar les barreres institucionals en l'estalvi energètic. Els tres debatran en una taula rodona cap a on es dirigeix la recerca ambiental i com superar els desafiaments amb què es troba.

Des de la seva creació el 2003, l'ICTA-UAB ha experimentat un creixement continuat i en l'actualitat compta amb 70 investigadors sèniors i postdoctorals que col·laboren anualment en prop de 200 publicacions científiques en les principals revistes de temes ambientals. L'ICTA-UAB compta amb una trentena d'investigadors postdoctorals i, cada any gradua a una trentena de nous doctors en ciències ambientals. Distingit pel Ministeri d'Economia i Competitivitat com 'Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu', ICTA-UAB està en camí de convertir-se en un dels principals centres europeus en estudis ambientals, destacat pel seu enfocament internacional, la multidisciplinarietat en l'abordatge dels estudis ambientals, i la cooperació entre diferents actors interessats en la sostenibilitat basada en la responsabilitat social.

Programa: https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vS1De9W1chzTU2YKedMqO18ZxEASE__4cU4cFqwJ6SQonQxY4dNxxE3gKqT5kehE7DSOfCA2GO51cec/pub

Activitats ICTA