Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.
Notícies
La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García parlarà de l’informe sobre Biodiversitat de l’IPBES a Madrid

Data: 2019-06-04

És una dels experts que han elaborat el document presentat a l’ONU a París


La investigadora ICREA de l'ICTA-UAB Victòria Reyes-García explicarà els principals resultats de l'informe "Avaluació Global sobre la Biodiversitat" de la Plataforma Intergovernamental de Ciència i Política sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES), en un esdeveniment organitzat pel Ministeri per a la Transició Ecològica , que tindrà lloc el proper 19 de juny a Madrid. Victoria Reyes-García és una dels quatre científics espanyols que han participat en l'elaboració d'aquest informe, que adverteix que la crisi de la biodiversitat, amb un milió d'espècies en risc d'extinció, pot posar en perill a l'espècie humana en qüestió de dècades.

L'acte estarà presidit per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i tindrà lloc a la seu de la Fundación Abertis. L'objectiu és donar a conèixer i conversar sobre els últims resultats de l'informe elaborat per aquest organisme independent impulsat per l'ONU, així com debatre sobre les accions que es poden dur a terme per protegir la naturalesa i garantir la salut i el desenvolupament de la humanitat.

L'informe, presentat aquest mes de maig a la seu de l'ONU a París, constitueix la revisió científica sobre l'estat de la biodiversitat més completa realitzada fins a la data. Ha estat elaborat per 145 experts i 310 col·laboradors de 50 països. L’informe es basa en més de 15.000 obres científiques, així com en altres fonts de coneixement, com la saviesa indígena i local. Al document s'avaluen els canvis en les últimes cinc dècades, proporcionant un panorama complet de la relació entre les vies de desenvolupament econòmic i el seu impacte en la natura. També ofereix una gamma de possibles escenaris per a les pròximes dècades.

L'informe reflecteix que la velocitat amb què s'estan deteriorant els ecosistemes no té precedents en la història de la humanitat i l'extinció d'espècies avança a un ritme accelerat com a conseqüència de les activitats humanes no regulades, però també assenyala que aquestes tendències es poden aturar. Per a això, es requerirà un "canvi transformador" en cada aspecte de com els humans interactuem amb la natura.

Victoria Reyes-García ha estat convidada pel Ministeri per a la Transició Ecològica per participar en el debat "Avaluació global de la biodiversitat i els serveis dels ecosistemes: principals continguts i solucions", en què també participaran Unai Pascual, del Centre Basc per al canvi Climàtic BC3, també autor de l'informe, i Fernando Santos, de la Universitat Juan Carlos I.

 

 

 

 

Activitats ICTA