La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

L'ICTA-UAB reuneix experts mundials en decreixement i justícia ambiental

L'ICTA-UAB organitza del 23 de juny al 5 de juliol la VIª Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

ERASMUS + Edu-BioMed: ICTA-UAB organitza tallers en les reserves de biosfera de Jabal Moussa i Shouf (Líban) dirigits a professors...

Des del proper 29 d'abril fins al 2 de maig, uns 40 professors i professionals d'institucions d'educació superior del Líban, Marroc, Espanya, França i Itàlia es reuniran en les dues Reserves de la Biosfera del Líban (Jabal Moussa i Shouf) per parlar sobre com millorar l'educació superior i la investigació acadèmica al Marroc i el Líban en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BRs).

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

Es preveuen nivells de pol·len molt alts per a aquesta primavera

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran en el moment habitual però seran molt importants.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

Data: 2019-06-12

 

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu, espais que estaran oberts a tots els ciutadans.

Les ciutats tenen el desafiament de preparar-se per fer front a altes temperatures que, segons les projeccions climàtiques, afectaran a la ciutat de Barcelona i especialment als col·lectius més vulnerables com els infants i la gent gran.

L’Ajuntament de Barcelona ha estat reconeguda per l’Urban Innovation Action (UIA) de la Comissió europea pel projecte “Adaptació climàtica a les escoles blava, verda i grisa”. La UIA és una iniciativa que té com a objectiu trobar i provar noves solucions per a reptes del desenvolupament urbà sostenible que resultin rellevants per al conjunt dels membres de la Unió Europea. El projecte de Barcelona ha rebut una subvenció FEDER de 4M € (més 1M€ d’aportació municipal) i el compromís és dur-lo a terme durant el període de 2019 i el 2022.

En aquest projecte hi participen l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona, Barcelona Cicle de l’Aigua S.A (BCASA), Agència de Salut Pública de Barcelona (ISPB), ICTA-UAB, IS Global i l’escola Vila Olímpica. Altres àrees de l’Ajuntament com l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), o l’Agencia d’Energia també participen molt activament.

El projecte presentat planteja intervenir a les escoles amb un paquet de mesures blaves (incorporació de punts d’aigua de diverses tipologies en els patis), verdes (espais d’ombra també als patis) i grises (intervencions sobre els edificis per millorar-ne l’aïllament o generar energia). D’aquestes millores en podran gaudir la ciutadania ja que els patis romandran oberts durant l’estiu.

El projecte també tindrà una vessant pedagògica atès que els nens i les nenes participaran en el disseny de solucions climàtiques i en l’avaluació de les accions. Paral·lelament, diversos centres de recerca avaluaran científicament els resultats de les intervencions en termes de salut i rendiment escolar.

El Consorci d’Educació de Barcelona ha realitzat una convocatòria extraordinària a totes les escoles públiques de primària de la ciutat. S’han presentat 45, de les quals se n’han seleccionat 10, una per cada districte de la ciutat. Per a la selecció de les escoles s’han tingut en compte criteris climàtics (grau d’exposició a la calor, cobertura de verd), intensitat d’ús de les instal·lacions, estat de l’edificació i consums energètics, estat dels patis, etc.

El Consorci ha seleccionat 10 centres en funció del grau d’exposició a la calor de les instal·lacions, zona verda, intensitat d’ús de les instal·lacions, consum energètic i estat dels edificis i del pati. Els 10 centres escollits són Cervantes (Ciutat Vella), Els Llorers (Eixample), Ramon Casas (Sants-Montjuic), Itaca (les Corts), Poeta Foix (Sarrià-Sant Gervasi), Rius i Taulet (Gràcia), Font d’en Fargues (Horta-Guinardó), Antaviana (Nou Barris), Can Fabra (Sant Andreu) i Poblenou (Sant Martí). 
A més, d’aquestes 10 escoles també s’actuarà a l’escola Vila Olímpica que forma part com a sòcia del projecte des de la seva redacció.

L’Ajuntament de Barcelona convocarà a les comunitats educatives de les escoles seleccionades com a refugi climàtic per concretar la proposta, la metodologia, els compromisos del centre educatiu, les fases del procés… A partir del setembre de 2019 es farà una formació per tots els mestres de 5è de les escoles participants que seran els que lideraran el projecte.
Així mateix, des del Secretariat Permanent de l’UIA s’incentiva la col·laboració entre el projecte de Barcelona; i el projecte OASIS de París, també aprovat a la mateixa convocatòria de projectes centrats en l’adaptació al canvi climàtic i que igualment intervindrà en escoles.

Aquesta actuació s’emmarca en les accions del Programa “Escola Respira” que posa al centre la població infantil i impulsa noves actuacions als entorns escolars i se’n reforcen altres ja existents per a la disminució de la contaminació a les escoles i la millora en la sensibilització sobre la problemàtica de la contaminació a la població escolar.
Aquest projecte d’adaptació de les escoles al canvi climàtic s’inscriu dins del Pla Clima de Barcelona i les seves línies d’actuació sobre espais de refugi climàtic.
 
Pla Clima de Barcelona
Segons el darrer informe de l’IPPC sobre el canvi climàtic s’estima que “la humanitat té 12 anys per evitar un desastre ambiental catastròfic”. L’any passat ha estat el quart més càlid des del 1850 i en els propers cinc anys es preveuen temperatures rècord en les grans ciutats.

A Barcelona, l’Ajuntament ha estudiat com ens està afectant el canvi climàtic. Segons els nostres informes, si no es fa res, el 2050 tindrem 2ºC més i al 2100 3ºC més. En canvi, si s’actua a nivell mundial, a Barcelona pujarien 1,6ºC de temperatura el 2050 i 1,7ºC el 2100. També afectarà a la precipitació. En l’escenari passiu, tindrem un 26% menys de precipitació i en el “compromès”, un 14% menys d’aigua. Plourà menys però més concentrat. Només aquest any hem tingut un episodi de pre-alerta per sequera; 10 episodis de pluges intenses, 4 de pluges torrencials i 7 per insuficiència drenant i 2 episodis d’onada de calor. Això tindrà efectes en les onades de calor, en la disponibilitat d’aigua, en el risc d’inundacions, en la salut de les persones, etc. Però tindrà efectes especialment en les persones més vulnerables a la calor: infants i gent gran.

Barcelona està preparada. Barcelona té el Pla Clima, alineat amb els objectius de París, i que inclou mesures de mitigació (pretén reduir un 45% les emissions de GEH el 2030 respecte 2005 i ser neutre en carboni el 2050), d’adaptació (incrementarà 1,6Km2 de verd), de justícia climàtica (0 pobresa energètica) i d’impuls a l’acció ciutadana (1,2M€ en projectes col·laboratius ciutadans).
 
Per a més informació:
http://lameva.barcelona.cat/barcelona-pel-clima/ca/plan-clima/que-es-el-pla-clima
https://www.uia-initiative.eu/en/uia-cities/barcelona-call3

Activitats ICTA