L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB inicia una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.
Notícies
L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

Data: 2019-06-12

 

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu, espais que estaran oberts a tots els ciutadans.

Les ciutats tenen el desafiament de preparar-se per fer front a altes temperatures que, segons les projeccions climàtiques, afectaran a la ciutat de Barcelona i especialment als col·lectius més vulnerables com els infants i la gent gran.

L’Ajuntament de Barcelona ha estat reconeguda per l’Urban Innovation Action (UIA) de la Comissió europea pel projecte “Adaptació climàtica a les escoles blava, verda i grisa”. La UIA és una iniciativa que té com a objectiu trobar i provar noves solucions per a reptes del desenvolupament urbà sostenible que resultin rellevants per al conjunt dels membres de la Unió Europea. El projecte de Barcelona ha rebut una subvenció FEDER de 4M € (més 1M€ d’aportació municipal) i el compromís és dur-lo a terme durant el període de 2019 i el 2022.

En aquest projecte hi participen l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona, Barcelona Cicle de l’Aigua S.A (BCASA), Agència de Salut Pública de Barcelona (ISPB), ICTA-UAB, IS Global i l’escola Vila Olímpica. Altres àrees de l’Ajuntament com l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), o l’Agencia d’Energia també participen molt activament.

El projecte presentat planteja intervenir a les escoles amb un paquet de mesures blaves (incorporació de punts d’aigua de diverses tipologies en els patis), verdes (espais d’ombra també als patis) i grises (intervencions sobre els edificis per millorar-ne l’aïllament o generar energia). D’aquestes millores en podran gaudir la ciutadania ja que els patis romandran oberts durant l’estiu.

El projecte també tindrà una vessant pedagògica atès que els nens i les nenes participaran en el disseny de solucions climàtiques i en l’avaluació de les accions. Paral·lelament, diversos centres de recerca avaluaran científicament els resultats de les intervencions en termes de salut i rendiment escolar.

El Consorci d’Educació de Barcelona ha realitzat una convocatòria extraordinària a totes les escoles públiques de primària de la ciutat. S’han presentat 45, de les quals se n’han seleccionat 10, una per cada districte de la ciutat. Per a la selecció de les escoles s’han tingut en compte criteris climàtics (grau d’exposició a la calor, cobertura de verd), intensitat d’ús de les instal·lacions, estat de l’edificació i consums energètics, estat dels patis, etc.

El Consorci ha seleccionat 10 centres en funció del grau d’exposició a la calor de les instal·lacions, zona verda, intensitat d’ús de les instal·lacions, consum energètic i estat dels edificis i del pati. Els 10 centres escollits són Cervantes (Ciutat Vella), Els Llorers (Eixample), Ramon Casas (Sants-Montjuic), Itaca (les Corts), Poeta Foix (Sarrià-Sant Gervasi), Rius i Taulet (Gràcia), Font d’en Fargues (Horta-Guinardó), Antaviana (Nou Barris), Can Fabra (Sant Andreu) i Poblenou (Sant Martí). 
A més, d’aquestes 10 escoles també s’actuarà a l’escola Vila Olímpica que forma part com a sòcia del projecte des de la seva redacció.

L’Ajuntament de Barcelona convocarà a les comunitats educatives de les escoles seleccionades com a refugi climàtic per concretar la proposta, la metodologia, els compromisos del centre educatiu, les fases del procés… A partir del setembre de 2019 es farà una formació per tots els mestres de 5è de les escoles participants que seran els que lideraran el projecte.
Així mateix, des del Secretariat Permanent de l’UIA s’incentiva la col·laboració entre el projecte de Barcelona; i el projecte OASIS de París, també aprovat a la mateixa convocatòria de projectes centrats en l’adaptació al canvi climàtic i que igualment intervindrà en escoles.

Aquesta actuació s’emmarca en les accions del Programa “Escola Respira” que posa al centre la població infantil i impulsa noves actuacions als entorns escolars i se’n reforcen altres ja existents per a la disminució de la contaminació a les escoles i la millora en la sensibilització sobre la problemàtica de la contaminació a la població escolar.
Aquest projecte d’adaptació de les escoles al canvi climàtic s’inscriu dins del Pla Clima de Barcelona i les seves línies d’actuació sobre espais de refugi climàtic.
 
Pla Clima de Barcelona
Segons el darrer informe de l’IPPC sobre el canvi climàtic s’estima que “la humanitat té 12 anys per evitar un desastre ambiental catastròfic”. L’any passat ha estat el quart més càlid des del 1850 i en els propers cinc anys es preveuen temperatures rècord en les grans ciutats.

A Barcelona, l’Ajuntament ha estudiat com ens està afectant el canvi climàtic. Segons els nostres informes, si no es fa res, el 2050 tindrem 2ºC més i al 2100 3ºC més. En canvi, si s’actua a nivell mundial, a Barcelona pujarien 1,6ºC de temperatura el 2050 i 1,7ºC el 2100. També afectarà a la precipitació. En l’escenari passiu, tindrem un 26% menys de precipitació i en el “compromès”, un 14% menys d’aigua. Plourà menys però més concentrat. Només aquest any hem tingut un episodi de pre-alerta per sequera; 10 episodis de pluges intenses, 4 de pluges torrencials i 7 per insuficiència drenant i 2 episodis d’onada de calor. Això tindrà efectes en les onades de calor, en la disponibilitat d’aigua, en el risc d’inundacions, en la salut de les persones, etc. Però tindrà efectes especialment en les persones més vulnerables a la calor: infants i gent gran.

Barcelona està preparada. Barcelona té el Pla Clima, alineat amb els objectius de París, i que inclou mesures de mitigació (pretén reduir un 45% les emissions de GEH el 2030 respecte 2005 i ser neutre en carboni el 2050), d’adaptació (incrementarà 1,6Km2 de verd), de justícia climàtica (0 pobresa energètica) i d’impuls a l’acció ciutadana (1,2M€ en projectes col·laboratius ciutadans).
 
Per a més informació:
http://lameva.barcelona.cat/barcelona-pel-clima/ca/plan-clima/que-es-el-pla-clima
https://www.uia-initiative.eu/en/uia-cities/barcelona-call3

Activitats ICTA