La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

L'ICTA-UAB reuneix experts mundials en decreixement i justícia ambiental

L'ICTA-UAB organitza del 23 de juny al 5 de juliol la VIª Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

ERASMUS + Edu-BioMed: ICTA-UAB organitza tallers en les reserves de biosfera de Jabal Moussa i Shouf (Líban) dirigits a professors...

Des del proper 29 d'abril fins al 2 de maig, uns 40 professors i professionals d'institucions d'educació superior del Líban, Marroc, Espanya, França i Itàlia es reuniran en les dues Reserves de la Biosfera del Líban (Jabal Moussa i Shouf) per parlar sobre com millorar l'educació superior i la investigació acadèmica al Marroc i el Líban en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BRs).

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

Es preveuen nivells de pol·len molt alts per a aquesta primavera

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran en el moment habitual però seran molt importants.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

Data: 2019-06-12


El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics. No obstant això, si es combinen aquests models, pot sorgir una imatge més completa.

Un article en el que ha participat l’investigador ICREA a l’ICTA-UAB Eric Galbraith ha presentat una avaluació dels efectes del canvi climàtic a nivell global en l'oceà utilitzant una combinació de múltiples models climàtics i d'ecosistemes. L’article s’ha publicat a la prestigiosa revista Proceedings of the National Academy of Sciences, i està signat per un grup internacional de 35 investigadors de 12 països i 4 continents. També hi ha participat els investigadors espanyols Manuel Barange, director de la Divisió de Polítiques i Recursos de Pesca i Aqüicultura (FIA) de la FAO; Marta Coll, científica experta en la modelització dels ecosistemes marins de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC; i Jose A. Fernandes, expert en Big data i intel·ligència artificial d'AZTI. 

L’ estudi revela que la biomassa animal marina global -és a dir, el pes total d'animals marins com peixos, invertebrats i mamífers marins al oceà- disminuirà en tots els escenaris d'emissió, com a conseqüència, fonamentalment, de l'augment de la temperatura i la disminució de la producció primària. L'abast de les pèrdues projectades es pot veure limitat si es redueixen les emissions: la disminució de la biomassa seria només d'un 5% en un escenari de mitigació forta, però podria arribar a un 17% si velocitat d'emissió de gasos d'efecte hivernacle no baixa per a finals del segle XXI. En particular, la magnitud d'aquest efecte del canvi climàtic es prediu com similar en un oceà amb i sense pressió pesquera, la qual si es reduís podría mitigar parcialment aquests descensos.

"La reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle sens dubte ajudarà a salvaguardar la vida marina en la mesura del possible contra noves pèrdues", diu l'autora principal Heike Lotze, de la Universitat de Dalhousie a Halifax, Canadà.

L'anàlisi també suggereix que els impactes del canvi climàtic podrien ser més greus en nivells més alts de la xarxa alimentària, el que significa que la biomassa de peixos i mamífers marins podria patir disminucions majors que el fitoplàncton. Aquest procés es denomina "amplificació tròfica" i descriu la particular vulnerabilitat d'animals com els peixos de més grandària en els extrems superiors de les cadenes alimentàries marines..

"Les nostres troballes suggereixen que els animals marins de més grandària, molts dels quals ja són motiu de preocupació per a la conservació, podrien mostrar una vulnerabilitat particular a les disminucions provocades pel clima, amb un efecte dòmino del fitoplàncton a la cadena alimentària", afegeix el coautor Derek Tittensor, del Centre Mundial de Vigilància de la Conservació del Medi Ambient de les Nacions Unides a Cambridge, Regne Unit.

La cartografia dels canvis previstos en els oceans del món (vegeu la figura següent) revela que la biomassa podria disminuir en moltes regions oceàniques de zones temperades i tropicals, on la població depèn en gran mesura del subministrament d'aliments marins i on la biodiversitat marina ja es veu afectada pels efectes acumulats de l'activitat humana. En aquestes zones, el canvi climàtic està creant una altra font d'estrès sobre els ecosistemes marins i les societats humanes per igual. Per contra, moltes regions polars al voltant de l'Àrtic i l'Antàrtida podrien mostrar augments de la biomassa que podrien proporcionar noves oportunitats per a l'ús dels recursos marins, però també desafiaments per a la gestió i conservació marines.

"La síntesi dels resultats de totes les eines analítiques d'última generació permet arribar a la important conclusió que el canvi climàtic està afectant a la biota marina a tot l'oceà mundial. Les troballes reiteren la necessitat d'una forta mitigació de les emissions de gasos d'efecte hivernacle per limitar tals impactes", diu el coautor William Cheung, de l'Institut per als Oceans i la Pesca de la Universitat de Columbia Britànica i autor principal de coordinador de l'informe especial de l'IPCC per als Oceans i la criosfera en el Canvi Climàtic.

"Sabem que la producció d'aliments en terra està cada vegada més amenaçada pels efectes del canvi climàtic, com la calor extrema i la sequera. Aquest estudi afegeix un altre capítol desconcertant a la història de l'escalfament global, en confirmar que el canvi climàtic provocat per l'ésser humà també posa en perill els recursos alimentaris dels oceans. L’any 2015, totes les nacions van acordar els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Una d'elles és aconseguir que la fam sigui zero per 2030. La nostra investigació mostra que això requerirà no només una gestió molt més acurada dels recursos naturals, sinó també una ràpida reducció de les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle", afegeix el coautor Jacob Schewe, de l'Institut de Recerca sobre l'Impacte Climàtic de Potsdam, Alemanya.

"El fet que els impactes estimats del canvi climàtic siguin independents de la pesca proporciona un incentiu addicional per desenvolupar una pesca sostenible i adaptable, sensible al canvi climàtic, que necessitem per alimentar un món de 9.000 milions d'éssers humans", afirma el coautor Manuel Barange, Director de Pesca i Aqüicultura de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) a Roma, Itàlia.

Aquests resultats ofereixen la perspectiva més completa sobre els possibles canvis ecològics provocats pel clima a l'oceà fins a la data i poden ajudar a anticipar els canvis en els valuosos recursos marins en relació amb el canvi climàtic. Com a tal, els resultats poden servir de base per a les negociacions internacionals en curs sobre el clima i la biodiversitat.

La coautora Marta Coll, investigadora de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, a Barcelona, afegeix: "El nostre estudi representa un esforç notable de col·laboració científica internacional, en la qual hem utilitzat per primera vegada un enfocament comparatiu i estandarditzat amb 6 models d'ecosistemes marins globals forçats amb 2 models del sistema terrestre i 4 escenaris d'emissió. Només col·laborant podíem arribar a aquests resultats, els quals demostren que les incerteses degudes a les variacions en els models d'ecosistemes marins i els models del sistema terrestre són similars, i que les projeccions en conjunt s'ajusten notablement a les dades empíriques".

El coautor Jose A. Fernandes, de AZTI, a Espanya, matisa: "Aquestes col·laboracions són clau per reduir la incertesa sobre possibles escenaris futurs i accions a prendre. No obstant això, són també un desafiament multidisciplinar -des de l’ecologia fins a les ciències de la computació- que requereixen una potent coordinació i compartir grans quantitats de dades".

FIGURA: Canvis projectats de la biomassa d'animals marins per a finals del segle XXI (% d'augment o % de disminució en comparació amb el final del segle XX) en dos escenaris d'emissions de IPCC: RCP2.6 assumeix una forta mitigació, RCP8. 6 assumeix situació normal d'emissions.

Article de referència: 
Heike K. Lotze, et al. Global ensemble projections reveal trophic amplification of ocean biomass declines with climate change. PNAS. https://www.pnas.org/content/116/26/12907

 

Activitats ICTA