Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

L’ICTA-UAB organitzarà la Conferència Internacional sobre Canvis d'Estils de Vida Baixos en Carboni

L'ICTA-UAB acollirà la International Conference 2020 on Low-Carbon Lifestyle Changes amb l'objectiu d'explorar el paper dels canvis d'estils de vida en la mitigació del canvi climàtic.

La presència de ferro a l'aigua, clau per explicar la quantitat i distribució dels peixos en els oceans

Les persones tendeixen a prestar més atenció a la quantitat d'aliments que consumeixen que a la riquesa de la seva dieta en micronutrients essencials com el ferro.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.
Notícies
Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

Data: 2019-09-30


L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos. El títol de doctor honoris va ser atorgat el passat dijous 26 de setembre de 2019 a Heerlen, Països Baixos, durant la celebració de la 35a edició de l'Open University.

El Dr. Jeroen van den Bergh és professor d'investigació ICREA a l'ICTA-UAB i catedràtic d'Economia del Medi Ambient i Recursos a la Vrije Universiteit Amsterdam. Va ser distingit per les seves contribucions pioneres al debat sobre la política ambiental, basades en els coneixements profunds obtinguts en combinar elements de l'economia evolutiva i del comportament i l'economia ambiental. 

El canvi climàtic és un tema d'actualitat i urgent amb moltes complicacions. Com podem abordar un problema tan complex? Com podem estimular la innovació tecnològica, restringir les emissions i garantir el suport públic i polític a les polítiques implementades? Durant dècades, Jeroen van den Bergh s'ha ocupat d'aquests temes, i emfatitza que hauríem de veure a la societat humana com un sistema complex en el qual la regulació condueix a moltes conseqüències imprevistes que poden soscavar l'efectivitat de la política. Alguns exemples són l'efecte rebot de l'estalvi d'energia, la fugida d'emissions a altres països i fins i tot el canvi dels problemes ambientals. Aquestes reaccions es produeixen a través dels canals del comerç internacional, la reubicació de negocis, les reaccions dels mercats petroliers, etc. Van den Bergh presta especial atenció al paper de la racionalitat limitada i les interaccions socials tant dels consumidors com de les empreses. Això garanteix unes recomanacions més sòlides, precises i completes per a la política ambiental i climàtica.

L'alt nivell científic del seu treball li ha comportat la concessió del premi Royal/Shell de la Reial Acadèmia de les Arts i les Ciències dels Països Baixos (KNAW) i la concessió d'una ERC Advanced Grant, el finançament en recerca més prestigiós de Europa per al desenvolupament del projecte "Anàlisi evolutiva-conductual de la política climàtica: racionalitat limitada, mercats i interaccions socials". El seu últim llibre 'L'evolució humana més enllà de la biologia i la cultura: ciències socials, ambientals i polítiques evolutives' recull un compendi de les seves teories.

Els arguments de Jeroen van den Bergh per a una política climàtica intel·ligent marquen la pauta i tenen influència, entre d'altres, en el debat holandès sobre un impost econòmic al CO2. És un orador incansable que imparteix moltes conferències i també és actiu en les xarxes socials, per garantir que el debat polaritzat sobre el canvi climàtic es realitzi sobre la base dels arguments correctes.

Activitats ICTA