Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.
Notícies
Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

Data: 2019-09-30


L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos. El títol de doctor honoris va ser atorgat el passat dijous 26 de setembre de 2019 a Heerlen, Països Baixos, durant la celebració de la 35a edició de l'Open University.

El Dr. Jeroen van den Bergh és professor d'investigació ICREA a l'ICTA-UAB i catedràtic d'Economia del Medi Ambient i Recursos a la Vrije Universiteit Amsterdam. Va ser distingit per les seves contribucions pioneres al debat sobre la política ambiental, basades en els coneixements profunds obtinguts en combinar elements de l'economia evolutiva i del comportament i l'economia ambiental. 

El canvi climàtic és un tema d'actualitat i urgent amb moltes complicacions. Com podem abordar un problema tan complex? Com podem estimular la innovació tecnològica, restringir les emissions i garantir el suport públic i polític a les polítiques implementades? Durant dècades, Jeroen van den Bergh s'ha ocupat d'aquests temes, i emfatitza que hauríem de veure a la societat humana com un sistema complex en el qual la regulació condueix a moltes conseqüències imprevistes que poden soscavar l'efectivitat de la política. Alguns exemples són l'efecte rebot de l'estalvi d'energia, la fugida d'emissions a altres països i fins i tot el canvi dels problemes ambientals. Aquestes reaccions es produeixen a través dels canals del comerç internacional, la reubicació de negocis, les reaccions dels mercats petroliers, etc. Van den Bergh presta especial atenció al paper de la racionalitat limitada i les interaccions socials tant dels consumidors com de les empreses. Això garanteix unes recomanacions més sòlides, precises i completes per a la política ambiental i climàtica.

L'alt nivell científic del seu treball li ha comportat la concessió del premi Royal/Shell de la Reial Acadèmia de les Arts i les Ciències dels Països Baixos (KNAW) i la concessió d'una ERC Advanced Grant, el finançament en recerca més prestigiós de Europa per al desenvolupament del projecte "Anàlisi evolutiva-conductual de la política climàtica: racionalitat limitada, mercats i interaccions socials". El seu últim llibre 'L'evolució humana més enllà de la biologia i la cultura: ciències socials, ambientals i polítiques evolutives' recull un compendi de les seves teories.

Els arguments de Jeroen van den Bergh per a una política climàtica intel·ligent marquen la pauta i tenen influència, entre d'altres, en el debat holandès sobre un impost econòmic al CO2. És un orador incansable que imparteix moltes conferències i també és actiu en les xarxes socials, per garantir que el debat polaritzat sobre el canvi climàtic es realitzi sobre la base dels arguments correctes.

Activitats ICTA