Mining waste dumped into Portmán Bay continues to release metals into the sea 25 years later

The waters of the Mediterranean Sea continue to receive dissolved metals from the mining waste deposited in Portmán Bay (Murcia) 25 years after the cessation of mining activity.

A new ICTA-UAB project to assess the impacts of micro- and nano-plastics in the tropical and temperate oceans

A new project led by ICTA-UAB researcher Patrizia Ziveri is one of five projects selected for funding by the Joint Programming Initiative Healthy and Productive Seas and Oceans (JPI Oceans).

Big data reveals extraordinary unity underlying life’s diversity

Limits to growth lie at the heart of how all living things function, according to a new study carried out by ICTA-UAB researchers  .

Jeroen van den Bergh, awarded an honorary doctorate by the Open University of the Netherlands

The environmental economist at ICTA-UAB Prof. Dr Jeroen van den Bergh was awarded an honorary doctorate by the Open University of the Netherlands.

Paris Agreement hampered by inconsistent pledges, new ICTA-UAB research finds

Some countries' Paris Climate Agreement pledges may not be as ambitious as they appear, according a new study carried out by researchers from the Institute of Environmental Science and Technology of the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

High lead concentrations found in Amazonian wildlife

Researchers from ICTA-UAB and the UVic-UCC detect high levels of lead concentration in wildlife samples from the Peruvian Amazon caused by lead-based ammunition and oil-related pollution in extraction areas.

Study gauges trees’ potential to slow global warming in the future

The Pyrenean forests, the Cantabrian coast and Galicia show an important potential to accumulate even larger amounts of carbon dioxide in the future and thus help to slow down the increase in CO2 concentrations which are warming the planet.

Why do environmentalists eat meat?

A study by researchers at the ICTA-UAB analyses the reasons why environmentally-minded scientists find it difficult to give up meat consumption, one of the world's greatest environmental problems.

La gestión del verde urbano permite incrementar la presencia de pájaros en las ciudades

Incrementar la biodiversidad del verde urbano permitiría aumentar la presencia de aves paseriformes en las ciudades mediterráneas, según un estudio científico realizado por investigadores del Instituto de Ciencia y Tecnología Ambientales de la Universidad Autónoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analiza qué estrategias hay que implementar sobre la vegetación urbana para conseguir "naturalizar" las ciudades favoreciendo la entrada de flora y fauna.

The Ebro River annually dumps 2.2 billion microplastics into the sea

An ICTA-UAB study analyses the distribution and accumulation of microplastics from one of the main rivers of the western Mediterranean.

European project to support rooftop greenhouses projects

The Institute of Environmental Science and Technology from the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) is launching an open call to support rooftop greenhouse projects, in the framework of GROOF Project.

El ICTA-UAB participa en el proyecto que habilitará 10 escuelas de Barcelona como refugios climáticos

El Instituto de Ciencia y Tecnología Ambientales de la Universidad Autónoma de Barcelona (ICTA-UAB) es una de las instituciones impulsoras de un proyecto que habilitará 10 escuelas de Barcelona como refugios climáticos para disminuir el impacto de las altas temperaturas del verano.

New study dismisses green growth policies as a route out of ecological emergency

Researchers from ICTA-UAB and the Goldsmiths University of London suggest that emissions reduction is only compatible with a lower economical degrowth or a degrowth scenario.

Indigenous knowledge, key to a successful ecosystem restoration

Ecological restoration projects actively involving indigenous peoples and local communities are more successful. This is the result of a study carried out by the Institute of Environmental Science and Technology at the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).
News
Energy and Environmental Justice: A Multidisciplinary Workshop

Date: 2019-10-08

 
Un grup internacional de destacats acadèmics i activistes visitarà l'ICTA-UAB els propers dies 21 i 22 d'octubre per a participar al taller "Energia i Justícia Ambiental", en què s'aplicaran els coneixements de Justícia Ambiental amb l'objectiu d'identificar i contrarestar millor les desigualtats relacionades amb l'energia. Les contribucions dels experts inclouen estudis de casos d'Amèrica del Nord, Central i del Sud, Àfrica, Europa i el sud d'Àsia, que exploren com l'energia forma i interactua amb la política, l'ecologia i els moviments per al canvi social.

El taller presentarà 16 treballs en cinc panells; dues conferències magistrals; 3 oradors convidats; una pel·lícula etnogràfica i contribucions d'activistes experts en pobresa energètica amb seu a Barcelona. L'equip organitzador està format per Tristan Partridge i Sofia Àvila, tots dos de l’ICTA-UAB. Diverses presentacions exploraran enfocaments decolonials, emancipatoris i transformadors de l'energia i la justícia, així com un treball que involucra respostes de la comunitat al canvi social i ambiental imposat. Tenint en compte la importància de l'acció directa, en particular al voltant de llocs d'extracció de recursos i extractivisme, l'equip organitzador també ha convidat a treballar sobre estratègies d'acció col·lectiva i temes relacionats de sobirania, interseccionalitat i responsabilitat. El taller compta amb el suport del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d'Espanya a través del programa "Maria de Maeztu" per Unitats d'Excel·lència (MDM-2015-0552).

En un esforç per reduir els vols i descarbonitzar les reunions acadèmiques, el taller facilitarà la participació remota a 10 dels 24 participants a la llista, amb el suport de transmissió en viu, instal·lacions AV i videoconferència. Els participants convidats inclouen a Dana Powell (Universitat Estatal dels Apalatxes); Dustin Mulvaney (Universitat Estatal de San José); David Pellow i Javiera Barandiaran (Universitat de Califòrnia, Santa Bàrbara); i membres de EJAtlas basats en ICTA-UAB.

L'expansió i modificació dels sistemes energètics estan inextricablement vinculades a les preocupacions de justícia i al canvi climàtic. No obstant això, gran part de la literatura sobre "justícia energètica" passa per alt la seva relació amb la investigació i la pràctica de la justícia ambiental. Aquest taller té com a objectiu centrar la investigació i l'activisme de justícia ambiental en el marc de la investigació energètica multidisciplinària, estudiant els problemes energètics en relació amb la marginació sistèmica, els impactes socioecològics desiguals de les diferents maneres de producció i les disparitats en el reconeixement de diverses veus i mitjans de vida. El taller serà una oportunitat perquè els participants desenvolupin més recerca col·laborativa i crítica sobre energia i mapifiquin noves estratègies per a enfrontar les injustícies relacionades amb l'energia i el clima.

 

ICTA's Activities