El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

L’ICTA-UAB organitzarà la Conferència Internacional sobre Canvis d'Estils de Vida Baixos en Carboni

L'ICTA-UAB acollirà la International Conference 2020 on Low-Carbon Lifestyle Changes amb l'objectiu d'explorar el paper dels canvis d'estils de vida en la mitigació del canvi climàtic.

La presència de ferro a l'aigua, clau per explicar la quantitat i distribució dels peixos en els oceans

Les persones tendeixen a prestar més atenció a la quantitat d'aliments que consumeixen que a la riquesa de la seva dieta en micronutrients essencials com el ferro.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.
Notícies
El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Data: 2019-10-08

 

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

La diversitat de la vida és sorprenent. Des de les algues microscòpiques fins als elefants, la vida ha ideat innombrables formes d'obrir-se camí en tots els entorns del planeta. Tot i que els biòlegs han tendit a centrar-se en les moltes i variades formes que les espècies han desenvolupat, l'era del "Big Data" ofereix una visió sense precedents d'algunes característiques sorprenentment comuns que comparteixen totes les criatures, tant les grans com les petites.

Un nou article de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) publicat aquesta setmana a la revista científica PNAS, compila dades de milers d'estudis per demostrar que, malgrat la infinita varietat d'éssers vius, moltes de les característiques més importants de la vida segueixen lleis universals.

El treball, dirigit per l'investigador de l'ICTA-UAB Ian Hatton, mostra com el metabolisme, l'abundància, el creixement i la mortalitat segueixen relacions extraordinàriament coherents amb la mida del cos, des dels bacteris més petites fins a la balena blava.

"El fet que trobem aquestes simples relacions matemàtiques que abasten tota la vida, apunta l'existència d'un procés fonamental en el cor dels sistemes vius que encara no entenem completament", explica Hatton.

Donar la volta a la teoria existent
L'estudi també presenta evidències que suggereixen que una de les teories més prominents de l'ecologia, anomenada Teoria Metabòlica de l'Ecologia, hauria de ser de reexaminada. Aquesta teoria ha tingut un paper important en el pensament ecològic, basat en la idea que la taxa metabòlica d'un organisme és el límit principal de molts altres trets vitals, inclosa la velocitat de creixement.

"Un dels nostres troballes clau és que els límits a la velocitat a la qual pot créixer un organisme semblen frenar el metabolisme, en lloc de a l'inrevés", explica Eric Galbraith, investigador de l'ICTA-UAB i coautor de l'estudi. "Això situa el creixement com a element principal per comprendre aquests patrons a gran escala".

Atès que el creixement és subjacent a tot, des del desenvolupament juvenil fins al càncer, i des de la productivitat dels recursos fins al cicle global del carboni, comprendre el creixement en general podria resultar de gran importància.
"El que resulta sorprenent és que no importa on miris ni de quin tipus de sistema viu es tracti, tot sembla seguir la mateixa llei de creixement", diu Hatton. "Encara no podem explicar-ho, però sabem que té profundes implicacions".

El document, que també inclou coautors de la Universitat de Princeton, la Universitat Charles de la República Txeca i el CNRS a França, ofereix una nova perspectiva sobre les característiques més fonamentals de la vida i l'extraordinària unitat que impregna la diversitat de la vida.

“Linking scaling laws across eukaryotes” published in Proceedings of the National Academy of Sciences, USA by
Ian Hatton, Andy Dobson, David Storch, Eric Galbraith and Michel Loreau 
 www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1900492116

Activitats ICTA