Enquesta: El rol del verd residencial durant el confinament pel brot de COVID-19

El grup d’investigació BCNUEJ (www.bcnuej.org) de l’ICTA-UAB (https://ictaweb.uab.cat/) i de l'IMIM (www.imim.es) estan realitzant un estudi sobre el paper del verd residencial (vegetació interior, en balcons, terrasses, coberts verdes, jardins particulars.

L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB inicia una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.
Notícies
L'ICTA-UAB va parlar sobre d'alimentació i agricultura urbana a l'Smart City Expo World

Data: 2019-11-22

Els investigadors de l'ICTA-UAB Xavier Gabarrell i Gara Villalba van participar al Smart City Expo World Congress (SCEWC) que es va celebrar a Barcelona del 19 al 21 de novembre. En aquesta edició, el SCEWC estava centrat en cinc rutes principals: Transformació digital, Medi ambient urbà, Mobilitat, Governança i finances, i Ciutats inclusives i compartides.

Xavier Gabarrell i Gara Villalba van participar en una sessió programada en el marc de la ruta centrada en el Medi Ambient Urbà abordant l’"Alimentació i agricultura urbana: portar de tornada la natura a la ciutat". La sessió va tenir lloc el dijous 21 de novembre a les 9.30h.

Atès que el 80% de tots els aliments que es produeixen ja es consumeixen a les ciutats, i tenint en compte els nivells actuals sense precedents de creixement de la població urbana, la sessió aprofundí en com l'agricultura a les ciutats pot contribuir a unes menors emissions i una major seguretat alimentària. Els ponents van posar de manifest que el potencial de fomentar l'alimentació i l'agricultura en les zones urbanes és transversal i de gran abast. També brinda l'oportunitat d'enfortir els vincles urbà-rurals, avançant no només cap a ciutats intel·ligents sinó també cap a regions intel·ligents.

Gara Villalba moderà el panell "Alimentant la ciutat i garantint la sostenibilitat dels sistemes alimentaris urbans" i Xavier Gabarrell va ser un dels oradors del panell sobre "Estratègies d'alimentació i agricultura urbana".

El Smart City Expo World Congress 2019, celebrat sota el lema "Cities Made Of Dreams", volia atrevir-se a seguir somiant amb una revolució urbana intel·ligent, ja que encara necessitem ciutats verdes i habitables que reflecteixin un fort sentit de responsabilitat cap a les generacions futures; ciutats en què el transport públic coexisteixi amb noves opcions de mobilitat; ciutats que abordin preocupacions de seguretat i privacitat; ciutats inclusives on la col·laboració es converteixi en un focus central per construir un futur millor; ciutats que mirin més enllà i estiguin preparades per als canvis esperats i els inesperats.

No obstant això, perquè tot encaixi es necessiten ciutadans que, juntament amb els sectors públics i privats, la societat civil, l'acadèmia i la resta d'organitzacions somiïn amb un demà millor.

Activitats ICTA