El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

L’ICTA-UAB organitzarà la Conferència Internacional sobre Canvis d'Estils de Vida Baixos en Carboni

L'ICTA-UAB acollirà la International Conference 2020 on Low-Carbon Lifestyle Changes amb l'objectiu d'explorar el paper dels canvis d'estils de vida en la mitigació del canvi climàtic.

La presència de ferro a l'aigua, clau per explicar la quantitat i distribució dels peixos en els oceans

Les persones tendeixen a prestar més atenció a la quantitat d'aliments que consumeixen que a la riquesa de la seva dieta en micronutrients essencials com el ferro.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.
Notícies
Dos acadèmics de l'ICTA-UAB, entre els investigadors més citats a nivell mundial

Data: 2019-12-02


Els investigadors Erik Gómez-Baggethun i Esteve Corbera
 

Dos investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) figuren entre els investigadors amb els articles més citats del món. La classificació d'aquest any del "Highly Cited Researchers", realitzada per Clarivate Analytics, inclou als investigadors Esteve Corbera i Erik Gómez-Baggethun.

La llista d'investigadors altament citats de 2019, publicada el 19 de novembre pel Web of Science Group, identifica els científics socials que han publicat diferents articles classificats en l'1% més elevat per nombre de cites al seu camp i any de publicació, demostrant una influència significativa en la investigació dels seus homòlegs.

La llista de 2019 inclou a 6.217 investigadors altament citats en diversos camps de gairebé 60 països. La metodologia d'elaboració de la llista es basa en les dades i anàlisis realitzades per experts bibliomètrics de l'Institut d'Informació Científica del Web of Science Group.

Un total de 3.517 investigadors són reconeguts pel seu acompliment en els 21 camps de l’ Essential Science Indicator ESI, i 2.492 pel seu acompliment en diversos camps, per a un total de 6.009 investigadors únics, ja que alguns d'ells apareixen en més d'un camp. La llista completa d'investigadors altament citats de 2019 i el resum executiu es poden trobar aquí.


A la llista 2019, Esteve Corbera apareix a la categoria "interdisciplinària". Aquest és el segon any que s'identifiquen investigadors amb impacte en diversos camps, amb un acompliment excepcional i ampli basat en documents d'alt impacte en diverses disciplines.

Esteve Corbera es va doctorar en Estudis per al Desenvolupament a la Universitat d'East Anglia (Regne Unit) i va llicenciar en Ciències Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va cursar també un postgrau en Gestió Ambiental a l'Administració Pública i Privada (Universitat de Barcelona) i un Màster en Recursos Naturals i Desenvolupament (Universitat d'East Anglia). L'objectiu principal de la seva recerca és l'anàlisi dels programes de mitigació / adaptació al canvi climàtic i conservació de la biodiversitat, inclosos els instruments relacionats amb la política climàtica i la conservació de la biodiversitat, com la reducció d'emissions per desforestació i degradació forestal (REDD +) i projectes de compensació de carboni, així com els biocombustibles, i com aquests impacten els mitjans de vida al Sud global i transformen les institucions i el comportament de les persones.

A la llista, Erik Gómez Baggethun apareix en el camp de l'Economia i Empresa. Va completar la seva llicenciatura en Ciències Ambientals a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i va obtenir un Diplôme d'Etudes Universitaires Françaises a l'École Supérieur Européen - Université Jean Moulin Lyon III (França). Va completar el seu doctorat en Ecologia i Ciències Ambientals a la UAM, incloent ser investigador visitant en el grup d'Anàlisi de Sistemes Ambientals de la Universitat de Wageningen (Països Baixos) i al Centre de Resiliència d'Estocolm (Suècia). Els seus interessos de recerca són l'economia ecològica i l'ecologia política, amb un enfocament en l'avaluació integrada dels serveis de l'ecosistema i la teoria de la resiliència. Més específicament, se centra en els marcs per a la comptabilitat i la valoració dels serveis dels ecosistemes, i en l'anàlisi de la capacitat d'adaptació al canvi ambiental a nivell comunitari.

 

 

 

Activitats ICTA