El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

L’ICTA-UAB organitzarà la Conferència Internacional sobre Canvis d'Estils de Vida Baixos en Carboni

L'ICTA-UAB acollirà la International Conference 2020 on Low-Carbon Lifestyle Changes amb l'objectiu d'explorar el paper dels canvis d'estils de vida en la mitigació del canvi climàtic.

La presència de ferro a l'aigua, clau per explicar la quantitat i distribució dels peixos en els oceans

Les persones tendeixen a prestar més atenció a la quantitat d'aliments que consumeixen que a la riquesa de la seva dieta en micronutrients essencials com el ferro.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.
Notícies
Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Data: 2020-01-10

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès). Aquest finançament addicional s'atorga als científics que ja són beneficiaris d'una beca ERC amb l'objectiu que puguin explorar el potencial d'innovació dels seus descobriments científics i acostar al mercat i a la societat els resultats de la seva investigació transfronterera. Aquesta última injecció de 11,4 milions d’euros eleva a 200 el nombre total de projectes finançats per les Proof of Concept ERC durant l'any 2019. Amb aquesta subvenció addicional, els investigadors poden, per exemple, investigar oportunitats de negocis, establir drets de propietat intel·lectual, realitzar validació tècnica, o explorar els beneficis socials de les seves troballes de recerca de frontera.

La nova subvenció ajudarà a l'equip LICCI de l'ICTA-UAB, liderat per Victoria Reyes-García, a crear una Xarxa Indígena d'Observació d'Impactes del Canvi Climàtic (ICCION) orientada a portar el coneixement i les perspectives indígenes als fòrums de polítiques sobre el canvi climàtic.

El projecte ERC "Indicadors locals dels impactes del canvi climàtic" (LICCI) explora el potencial del coneixement indígena i local (ILK) per contribuir a la investigació climàtica, però només aborda tangencialment la posició de marginació a la qual han de fer front els pobles indígenes i les comunitats locals (IPLC) per aportar el seu coneixement i perspectives a la recerca sobre canvi climàtic i als fòrums de polítiques. Aquest nou projecte contribuirà a portar el coneixement i les perspectives dels IPLC als fòrums de política sobre canvi climàtic mitjançant el compromís amb els IPLC per al codisseny d'una xarxa digital indígena d'observació d'impactes del canvi climàtic (ICCION) així com mitjançant la interacció amb la Plataforma de les Comunitats Locals i els Poble Indígenes (LCIPP) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC), que té el mandat d'enfortir el paper desenvolupat pels IPLC en l'abordatge i les accions de resposta al canvi climàtic.

La beca Proof of Concept ascendeix a un total de 150.000 euros per un període de 18 mesos, que en aquest cas es destinarà a la creació d'una Xarxa Indígena d'Observació de Impactes del Canvi Climàtic.

ICCION és una resposta innovadora a la crida de l'IPCC per obtenir més dades de base, ja que ampliarà la cobertura geogràfica i temporal de la recopilació de dades sobre els indicadors locals dels impactes del canvi climàtic. A més, l'associació amb els IPLC i les organitzacions internacionals constitueix una innovació social important, ja que aquestes aliances podrien facilitar la participació efectiva dels IPLC en fòrums de política científica sobre canvi climàtic. Finalment, ICCION innova en el desenvolupament de solucions tecnològiques per abordar problemes tècnics (és a dir, de baix accés a internet) i socials (és a dir, sobirania de dades indígenes) que són de particular rellevància per als IPLC, però que sovint s'han descuidat en altres desenvolupaments tecnològics.

L'establiment a llarg termini de la xarxa d'observació que proposen contribuirà a donar als IPLC una veu més rellevant en els fòrums de política climàtica global, no només informant sobre la investigació de l'impacte del canvi climàtic, sinó també fent-la més socialment acceptable.

Activitats ICTA