Enquesta: El rol del verd residencial durant el confinament pel brot de COVID-19

El grup d’investigació BCNUEJ (www.bcnuej.org) de l’ICTA-UAB (https://ictaweb.uab.cat/) i de l'IMIM (www.imim.es) estan realitzant un estudi sobre el paper del verd residencial (vegetació interior, en balcons, terrasses, coberts verdes, jardins particulars.

L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB inicia una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.
Notícies
Esteve Corbera, editor convidat d’un número especial sobre Pagaments per Serveis Ecosistèmics

Data: 2020-01-20

La revista Development and Change ha publicat al número especial "Beyond Market Logics: Payments for Ecosystem Services es Alternative Development Practices in the Global South". Editat per l'investigador de l’ ICTA-UAB Esteve Corbera amb Elizabeth Shapiro-Agró, Pamela McElwee i Gert Van Hecken, el seu accés i la descàrrega dels articles seran gratuïts fins a finals de febrer.

Els onze articles de número especial adopten un enfocament profund i ple de matisos per analitzar la dinàmica i els resultats dels Pagaments per iniciatives de Serveis Ecosistèmics (PSE) al Sud Global, des de les compensacions de carboni a petita escala iniciades per ONGs a les estepes de Mongòlia i els projectes de gestió de conques a Colòmbia i Equador, els projectes regionals per a la reducció d'emissions per desforestació i degradació (REDD+) a Indonèsia i Brasil, fins als programes a escala nacional dels estats centralitzats de Mèxic, Guatemala, Xina i Vietnam.

Aquesta col·lecció d'articles omple un buit actual en la literatura sobre polítiques i programes ambientals basats en el mercat, que ha tendit a veure aquests enfocaments o bé a través d'una lent tecnocràtica on només serien necessaris uns petits ajustos en el model per corregir imperfeccions, o bé a través d'un marc completament crític, entenent-los com imposicions necessàriament hegemòniques de lògiques neoliberals.

A través d'un enfocament d'ecologia política, cadascun dels casos representats en aquest número especial s'analitza amb una comprensió de les iniciatives de PSE, similars a altres projectes i programes de desenvolupament, influenciades tant per les trajectòries estructurals globals (per exemple, el capitalisme, el desenvolupisme o l'ambientalisme) com per les pràctiques ubicades localment, històricament definides i establertes per part dels actors involucrats. En aquesta anàlisi minuciosa del seu coneixement sobre el que són els PSE a la pràctica i del que poden arribar a ser, els autors han començat a veure que certs components del model econòmic neoclàssic, encara que promoguts i imposats a través del projecte polític neoliberal global, poden permetre’s i permetre interpretacions locals i certa flexibilitat: la necessitat de valorar la naturalesa, la creació d'institucions, i les negociacions que inevitablement envolten a la distribució de beneficis.

En conjunt, aquesta col·lecció d'articles proporciona informació profunda sobre les formes i graus en què els subjectes de les intervencions neoliberals poden trobar 'superfícies de compromís' a través de les quals poden, en major o menor mesura, alterar, adaptar-se i, en alguns casos, crear espais per a la transformació general dels models impostos exògenament d'acord amb els seus propis objectius i metes.

El número especial de la revista Development and Change, "Beyond Market Logics: Payments for Ecosystem Services es Alternative Development Practices in the Global South" està disponible en línia: https://onlinelibrary.wiley.com/toc/14677660/2020/51/1. 

 

Activitats ICTA