Enquesta: El rol del verd residencial durant el confinament pel brot de COVID-19

El grup d’investigació BCNUEJ (www.bcnuej.org) de l’ICTA-UAB (https://ictaweb.uab.cat/) i de l'IMIM (www.imim.es) estan realitzant un estudi sobre el paper del verd residencial (vegetació interior, en balcons, terrasses, coberts verdes, jardins particulars.

L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB inicia una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.
Notícies
L'investigador de l'ICTA-UAB, Federico Demaria publica el llibre Plurivers

Data: 2020-01-28

Es tracta d'un ampli inventari de pràctiques alternatives a el "desenvolupament" com a forma de vida predominant en la societat actual.

L'actual crisi planetària posseeix una dimensió civilitzatòria. Mai tants aspectes crucials de la vida van fallar simultàniament ni les expectatives sobre el futur han estat tan incertes. Davant d'aquesta situació, cal desestimar el concepte imperant de "desenvolupament" com a progrés i buscar alternatives que respectin i nodreixin la vida sobre la Terra. Aquest és la idea principal que ha portat a l'investigador de l'ICTA-UAB Federico Demaria a publicar el llibre "Pluriverse: Un diccionari de post-desenvolupament", coordinat junt amb els investigadors Ashish Kothari, Ariel Salleh, Arturo Escobar i Alberto Acosta.

Davant el model desenvolupista occidental adoptat de manera homogènia per gent de tot el món, el nou llibre plurivers: Un diccionari del postdesenvolupament presenta un centenar d'assajos sobre alternatives transformadores als actuals processos dominants de el desenvolupament globalitzat, incloses les seves arrels estructurals ancorades en els valors de la modernitat, el capitalisme, el domini estatal i el masculí.

En l'imaginari postdesenvolupista, el «desenvolupament» ja no seria el principi organitzador de la vida social. El llibre presenta cosmovisions i pràctiques de tot el món en una recerca col·lectiva de societats ecològicament sàvies i socialment justes. "En un moment en que el desenvolupament és inqüestionable, hi ha pobles del món que sí que ho han qüestionat i estan vivint d'una manera diferents", explica Federico Demaria.

També ofereix assajos crítics sobre una sèrie de falses solucions que els que tenen el poder estan proposant, en un intent de «ecologitzar» el desenvolupament. "El llibre és una crítica a les propostes reformistes que vénen dels anys 80 com el desenvolupament sostenible que, després de tres dècades, podem dir que ha fracassat en el seu objectiu de fomentar la sostenibilitat de la vida", afegeix Demaria.

Plurivers presenta una confluència de visions econòmiques, sociopolítiques, culturals i ecològiques d'abast global. És una àmplia compilació transcultural de conceptes concrets, visions de món i pràctiques de tot el món, que qüestionen l'ontologia modernista de l'universalisme en favor d'una multiplicitat de mons possibles. "El desenvolupament és l'actual univers, i el llibre presenta un plurivers", afegeix. Pretén, per tant, re-polititzar l'actual debat sobre la transformació socioecològica oferint una guia a les seves múltiples dimensions.

El llibre segueix l'estructura d'una enciclopèdia, amb entrades curtes de 1.000 paraules per a cada un dels termes clau. El llibre fa referència a conceptes com la convivencialitat, el decreixement, la democràcia directa o l'ecologia social. "Alguns no són coneguts i hem de incorporar-los al nostre llenguatge, un vocabulari per descobrir com volem viure". Entre els més de 120 coautors del volum trobem activistes, acadèmics i professionals amb una vasta experiència en les seves respectives àrees d'investigació com Vandana Shiva, Serge Latouche, Wolfgang Sachs, Silvia Federici, Nnimmo Bassey, Gustavo Esteva, Katherine Gibson, Maristella Svampa i molts més.

 

Activitats ICTA