Enquesta: El rol del verd residencial durant el confinament pel brot de COVID-19

El grup d’investigació BCNUEJ (www.bcnuej.org) de l’ICTA-UAB (https://ictaweb.uab.cat/) i de l'IMIM (www.imim.es) estan realitzant un estudi sobre el paper del verd residencial (vegetació interior, en balcons, terrasses, coberts verdes, jardins particulars.

L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB inicia una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.
Notícies
La UAB aplega els actors socials per debatre sobre la situació dels micropobles i el seu futur

Data: 2020-02-06


L'equip de recerca del projecte "HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles" organitzà dimecres, 5 de febrer, al Palau Macaya de Barcelona, una conferència-fòrum de debat amb la participació de nombrosos representants d'entitats, associacions i institucions implicades o interessades en la gestió social, econòmica i ambiental dels micropobles de Catalunya.

La trobada formava part de la recerca que dirigeix el professor del Departament de Geografia de la UAB i investigador de l'ICTA-UAB Ricard Morén-Alegret dins del programa Recercaixa, amb el suport de ‘laCaixa’ en col·laboració amb l’ACUP.

En la jornada es presentà una mostra dels resultats qualitatius assolits fins ara per l’equip investigador en el treball de camp a Catalunya, fruit d’entrevistes a persones immigrades i entitats dels propis micropobles. S’hi van presentar exemples de municipis que han reduït i crescut en població en els últims anys i d’aportacions de les persones entrevistades.

A partir d’aquests resultats, es va iniciar un debat sobre la situació actual i les perspectives de desenvolupament sostenible a nivell social, econòmic i ambiental dels micropobles. Entre els aspectes que s’hi van debatre es trobaven els processos d’incorporació de persones migrades internacionals, la manca o escassetat d’infraestructures de comunicació i de serveis en general, el paper i accions de les múltiples administracions relacionades, la necessitat de constituir polítiques més informades científicament o iniciatives que caldria emprendre per a la repoblació.

Marc de trobada per a una recerca participativa
La jornada se celebrà com un marc de trobada per a la recerca participativa d’una àmplia varietat d’agents involucrats en l’àmbit dels micropobles o que tenen interès en involucrar-se més en el futur. L’acollida començà a les 18:15h amb unes paraules de benvinguda a càrrec de representants de ‘laCaixa’ i d’organitzacions que col·laboren al projecte: la UAB, l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, el Síndic d'Aran, el Consorci Grup d'Acció Local Alt Urgell-Cerdanya, l'Associació de Micropobles de Catalunya, així com de la Unió de Pagesos i l'Institut Agrícola - Associació d'Empresaris Agraris.

El programa comprenia també la presentació dels resultats del treball de camp del projecte de recerca sobre immigració en àrees rurals franceses CAMIGRI, a càrrec William Berthomière, investigador del Centre National de la Recherche Scientifique de França.

Els resultats qualitatius del treball de camp del projecte HAMLETS van ser presentats pels investigadors de la UAB Ricard Morén-Alegret, Cristóbal Mendoza i Francesc Romagosa.

Finalment, el fòrum-debat comptà amb la participació de diversos representants de l'Associació de Micropobles de Catalunya, FEDELATINA, Casa Àsia, l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya, així com entitats sindicals com el Centre d’Informació per Treballadors Estrangers (CITE) de Comissions Obreres (CCOO) i l’Associació AMIC de la Unió General de Treballadors (UGT), entre d’altres entitats.

El projecte “HAMLETS”
El projecte "HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles" té l'objectiu d'investigar la geografia humana, la sostenibilitat i el debat sobre el "ser o no ser" dels municipis amb menys de 500 habitants de Catalunya. La hipòtesi principal del projecte és que la immigració -internacional i interna- té potencial per contribuir socialment, econòmica, mediambiental i cultural al desenvolupament sostenible de molts micropobles. A Catalunya hi ha 337 municipis amb menys de 500 habitants empadronats, segons dades del 2018 de l'lDESCAT.

Els resultats globals del projecte, que seran presentats a finals d'aquest any, serviran per conèixer millor l'arribada i l'assentament d'immigrants a micropobles, establir accions amb persones immigrades implementant iniciatives de desenvolupament sostenible i ajudar els municipis en l'arribada i l'acollida de nouvinguts, amb solucions com el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH), ja en funcionament des de l'any passat.

Més informació: HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles
Conferència fòrum del projecte de recerca "HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles"

Activitats ICTA