Enquesta: El rol del verd residencial durant el confinament pel brot de COVID-19

El grup d’investigació BCNUEJ (www.bcnuej.org) de l’ICTA-UAB (https://ictaweb.uab.cat/) i de l'IMIM (www.imim.es) estan realitzant un estudi sobre el paper del verd residencial (vegetació interior, en balcons, terrasses, coberts verdes, jardins particulars.

L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB inicia una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.
Notícies
Estudiants del Màster SAES passen a la segona ronda de l’Urban Greenhouse Challenge

Data: 2020-02-12

 

L'Equip Bagua, format per cinc estudiants del Màster en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social de l'ICTA-UAB, és un dels 20 millors equips que han passat a la segona ronda de l'Urban Greenhouse Challenge, una competició internacional organitzada per la Wageningen University & Research. El grup SosteniPra, dirigit per Xavier Gabarrell i format pels investigadors Perla Zambrano, Joan Muñoz, Alexandra Peña i Susana Toboso, ha estat avaluant a l'Equip Bagua durant els últims sis mesos. 

En l’Urban Greenhouse Challenge, diferents equips multidisciplinaris d'estudiants tenen el repte de portar la producció professional d'aliments (de retorn) als barris urbans integrant aspectes socials, econòmics, ambientals i tècnics en un concepte coherent. Aquesta edició es convidava als estudiants a dissenyar un hivernacle urbà icònic i circular a la ciutat de Dongguan, a l'àrea de la Gran Badia de la Xina, una de les principals metròpolis del món.

El Comitè de Selecció va avaluar als 53 equips que van participar en la primera ronda d'acord a criteris com ara la rellevància i l'atractiu del programa proposat en relació amb les principals conclusions de l'anàlisi de context i l'assignació, o la idoneïtat de les opcions amb respecte al sistema de producció d'aliments, circularitat, sistema de construccions, model de negoci i interaccions socials. Els 20 millors equips seleccionats procedeixen de quatre continents i més de 8 països.

A finals de febrer, els representants dels 20 millors equips viatjaran a la Xina per visitar el lloc d'ubicació de l'hivernacle i recopilar dades, rebre comentaris d'experts i explorar el context local.

Els membres de l'equip són Alejandro Roda, Rachel Wilbertz, Olivia Manzart, Sofie De Brabander, Nicole Rodes i Ruijie Shi.

Davant la important situació de canvi climàtic i global, l'agricultura urbana ofereix una forma innovadora d'abordar l'agricultura, un dels grans sectors d'emissions de carboni, i oferir alhora un sistema d'adaptació viable per a la producció d'aliments. Mitjançant l’estudi de la sostenibilitat, esperen aplicar el seu enfocament i coneixement interdisciplinari en la pràctica a través de l'agricultura urbana.

A través de la innovació, volen crear un projecte que sigui sostenible, factible i que tingui baixes demandes d'energia a través de la integració de l'arquitectura i el sistema intern.

La proposta presentada per l'equip espanyol Bagua aspira a venerar les antigues filosofies xineses incorporant al mateix temps la innovació més moderna en el disseny d'un hivernacle urbà. Bagua fa referència al símbol amb el mateix nom utilitzat en la filosofia taoista. Així doncs, l'edifici està dissenyat d'acord amb la filosofia taoista, i inclou i connecta els diferents aspectes de Bagua. Segons la filosofia taoista, en aquest món totes les coses existeixen amb el seu oposat inseparable. Per tant, el disseny de l'edifici i les seves funcions tindran com a objectiu combinar diferents oposats i tractar de permetre un flux ininterromput entre ells. El concepte és multifuncional, flexible i adaptable amb la finalitat de satisfer les necessitats canviants de la comunitat i la producció de cultius.

Bagua té com a objectiu satisfer les creixents demandes d'aliments produïts localment mitjançant el cultiu d'aliments nutritius de manera sostenible. Més enllà de la producció d'aliments, l'objectiu de Bagua és construir comunitats fortes, connectades i saludables. Bagua enfortirà i portarà de tornada l'agricultura tradicional xinesa a l'entorn urbà mitjançant la connexió de la comunitat local amb el lloc de procedència dels seus aliments.

Quines són les principals funcions de l'edifici?
En primer lloc, Bagua està destinat a proporcionar aliments frescos, saludables i nutritius als habitants de la ciutat i als turistes. Oferirà la possibilitat de gaudir del menjar de km 0 acabat de produir al restaurant i les cases de te. Els aliments també es vendran al mercat in situ, a restaurants i a empreses locals a Dongguan, i es lliuraran a domicili. En segon lloc, hi haurà un centre de salut en el qual s'oferiran tant medicina tradicional xinesa (herbes i tes xinesos tradicionals cultivats a l'hivernacle) com activitats saludables per abordar els problemes de salut de la comunitat local. Les activitats se centraran en la salut física i mental, per exemple, ioga, sessions de relaxació i teràpia hortícola. En tercer lloc, Bagua contribuirà a la construcció de comunitats saludables a l'oferir tallers educatius als visitants, les empreses i les universitats properes. Els tallers se centraran en nutrició, cuina, jardineria, compostatge i agricultura. La granja també proporcionarà espais multifuncionals de lloguer per a negocis locals, projectes d'art i música. Es millorarà així la cohesió comunitària a través d'aquestes diferents activitats i mitjançant la presència d'espais i un jardí comunitari. Finalment, Bagua serà un lloc per relaxar-se i gaudir de l'entorn, estar connectat amb la natura i amb la resta de visitants.

Vota el projecte

Activitats ICTA