Restaurar el 30% dels ecosistemes del món en àrees prioritàries podria prevenir el 70% de les extincions

egons un informe de Nature en què participa l'ICTA-UAB, aquesta acció permetria absorbir prop de la meitat del carboni acumulat a l'atmosfera des de la Revolució Industrial.

Reconstrueixen la dieta de les societats precolombines de la Amazònia brasilera

Un estudi del l’ICTA-UAB demostra que la caça i la gestió agroforestal, i no la pesca, va ser la base de l’economia de subsistència de les societats precolombines a la costa amazònica brasilera.

El model de conservació de la vida silvestre soscava els drets de les comunitats locals i indígenes a l'Índia

El mapa EJAtlas de l'ICTA-UAB denuncia que l'actual model anteposa el creixement i guanys a la vida humana i la natura que pretén protegir.

L'escalfament i l'acidificació oceànica perjudiquen les comunitats de fitoplàncton calcari

Una investigació liderada per científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) alerta que els efectes de l'escalfament del mar Mediterrani a les comunitats planctòniques es veuran agreujats per l'acidificació oceànica.

L’economista de l’ICTA-UAB Joan Martínez Alier guanya el Premi Balzan de reptes ambientals

L'economista Joan Martínez Alier de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és un dels guardonats amb el Premi Balzan 2020 en la categoria de "Reptes ambientals: Respostes de les Ciències Socials i les Humanitats".

Els pobles indígenes, essencials per a comprendre el canvi ambiental

Una investigació internacional en què participa l'ICTA-UAB mostra com el coneixement indígena i local pot ajudar a gestionar els ecosistemes i la vida silvestre.

Una nova publicació del projecte MAGIC ofereix una mirada crítica a l'economia circular

Amb l'atenció mundial centrada en la pandèmia per la COVID-19, els problemes que estaven a l'avantguarda de la preocupació pública fa només uns mesos semblen haver desaparegut màgicament.

Els beneficis econòmics de protegir el 30% de la terra i els oceans del planeta supera els costos en al menys 5: 1

Un informe sense precedents en què participa l’ICTA-UAB mostra que l'economia mundial està millor amb una naturalesa més protegida.

L'ICTA-UAB rep l'acreditació d'Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat acreditat com a Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva, pel Ministeri de Ciència i Innovació espanyol.

Projecte experimental d'agricultura urbana, local i tradicional en Sabadell

L'ICTA-UAB i l’Ajuntament de Sabadell constitueixen la comunitat FoodE, que aplega tots els actors implicats en el sistema de producció alimentària de la ciutat i en aquesta iniciativa.

Què respirem quan som al bosc?

Un estudi caracteritza per primera vegada la química forestal de l’aire per sota la copa dels arbres en un alzinar mediterrani, i detecta les concentracions màximes al juliol i agost.

La ciència a Catalunya contra la COVID-19

Una seixantena d'investigadors ICREA, entre els quals Isabelle Anguelovski de l'ICTA-UAB, lideren més d'un centenar d'activitats de recerca sobre la COVID-19.

L'acadèmia en temps del COVID-19: cap a una ètica de la cura

                                                                                                                                                                       .

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH).

Els defensors de la justícia ambiental són víctimes de violència i assassinats

Els moviments ciutadans aconsegueixen aturar la degradació ambiental fins en un 27% dels conflictes ambientals, segons un estudi de l'ICTA-UAB.

Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables.

Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà.

Els atuells neolítics revelen com va ser el consum de llet a Europa fa 7.000 anys

Ceràmica procedent del jaciment arqueològic de Verson (França) analitzada en la recerca (Fotografia d'Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14, publicada en Germain-Vallée et al.

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Un estudi en el qual intervenen més de 20 especialistes en ecologia de la conservació i economia ecològica posa en evidència la contradicció entre el creixement econòmic i la conservació de la biodiversitat.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB va dur a terme una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.
Notícies
Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Data: 2020-05-15


Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà. (Foto: David García del Amo)

 

Els refranys sobre qüestions ambientals utilitzats tradicionalment per la població local de les zones rurals d'Espanya són considerats poc precisos i fiables en l'actualitat a causa dels impactes generats pel canvi climàtic. Així es desprèn d'un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que presenta una innovadora forma d'utilitzar el coneixement local incorporat en els proverbis populars per veure els efectes del canvi climàtic a escales locals.

L'estudi, publicat aquesta setmana a la revista Regional Environmental Change, es va dur a terme a la zona de Sierra Nevada (Granada), un lloc idoni per estudiar el canvi climàtic a través de l'opinió de la població local per dues raons principals. Primer, perquè les regions d'alta muntanya són un dels ecosistemes més vulnerables del món al canvi climàtic i, en segon lloc, perquè Sierra Nevada ha estat històricament una regió on el coneixement local ha estat de gran importància per a la gestió de l'aigua i la producció agrícola.

Els mètodes de pronòstic del temps han estat tradicionalment molt importants per fer front millor a la variabilitat del clima. "Em va impressionar de manera particular els nombrosos indicadors (núvols, patrons de vent, comportament dels animals) que, encara avui en dia, les persones en l'àrea usen per pronosticar el clima", diu Maria Garteizgogeascoa investigadora principal de l'estudi on també van participar els investigadors Victòria Reyes-García i David García del Amo, també de l'ICTA-UAB. Tot i que aquests indicadors encara són utilitzats per la població local, la seva fiabilitat percebuda està canviant. "Ja no paro atenció als senyals d'aigua perquè ja no són creïbles" o "En el passat, el bestiar solia anunciar la pluja, però ara només saben quan plou fins quan ja s’estan mullant, ja que la pluja ara és impredictible", són algunes de les afirmacions realitzades pels habitants de Sierra Nevada que van participar en aquest estudi.

L'estudi va utilitzar la informació que contenen els proverbis locals per explorar els impactes del canvi climàtic en els aspectes climàtics de l'entorn, com la precipitació; en els aspectes físics, com la capa de neu; i finalment, en aspectes biològics, com els períodes de floració.


Les terrasses de cultiu, una forma tradicional d'agricultura. (Foto de David García del Amo)


Per exemple, el refrany “Por Todos los Santos la nieve en los altos, por San Andrés la nieve en los pies” indica l'arribada i abundància de la capa de neu. Segons el proverbi, a principis de novembre (Tots Sants se celebra l'1 de novembre) es pot trobar neu en els cims de les muntanyes i per a final de mes (30 de novembre) normalment aconsegueix altituds més baixes. Els participants van explicar, segons la seva percepció, que el proverbi tot just reflecteix la situació actual, ja que la neu arriba ara més tard i és menys abundant. I, de fet, les dades científiques i la literatura de la regió mostren un retard en els períodes de neu.

El proverbi “Septiembre o lleva los puentes o seca las fuentes”, descriu la variabilitat de la pluja durant el mes de setembre. Segons el refrany, setembre podria ser una època de l'any en què plou molt (es porten els ponts) o gairebé no plou (les fonts s'assequen). Els participants van explicar que aquest proverbi ja no és exacte, ja que amb prou feines hi ha pluja al setembre. I certament, les dades científiques i la literatura sobre la regió mostren que la precipitació ha disminuït en aquesta època de l'any. El mateix podria dir de 19 dels 30 proverbis analitzats en l'estudi.

Així mateix, alguns dels refranys examinats van proporcionar informació sobre els impactes del canvi climàtic encara no descrits pels científics. Per exemple, “Cuando vienen los vilanos es conclusión del verano” codifica el coneixement sobre el període de floració (finals d'agost, principis de setembre) de la flor del card i altres plantes del mateix gènere que presenten vil·lans (estructures piloses per transportar-se a l’aire) Avui dia, la majoria dels participants consideren que aquest proverbi ja no és exacte a causa de les variacions en els períodes de floració, encara que els autors de l'estudi no van trobar literatura local que informés d'aquestes variacions.

L'estudi revela que, encara que els refranys seleccionats són encara ben reconeguts en general, la població rural local els considera poc precisos avui en dia. De manera especial, les persones de més edat i els que treballen en el sector primari creuen que els proverbis que usaven per guiar les seves decisions en el passat ja no són fiables. L'estudi documenta com aquesta percepció de manca de precisió coincideix amb les tendències documentades per la literatura local, regional i científica i els impactes del canvi climàtic documentats a través d'un Observatori del Canvi Global estableix l'àrea en 2007. La precisió percebuda proporciona informació innovadora parell als impactes del canvi climàtic científicament indocumentats a l'àrea.

"Molt pocs estudis, i cap a Espanya, s'han aventurat a estudiar el canvi climàtic a escala local a través de cançons, històries o proverbis. No obstant això, aquest treball mostra que, malgrat algunes limitacions, aquestes formes tradicionals de coneixement local encriptat podrien ser una font útil per fer-ho i una oportunitat per interactuar amb les comunitats locals. Durant la meva feina al camp, els proverbis van resultar ser una eina útil per involucrar els participants en les discussions sobre temes de canvi climàtic", diu Maria Garteizgogeascoa, que espera que aquest estudi, juntament amb la creixent literatura sobre el canvi climàtic i el coneixement local, "contribueixi a donar visibilitat sobre els beneficis i la necessitat de tenir una ciència del canvi climàtic que integri diferents sistemes de coneixement per desenvolupar polítiques contextualitzades a les realitats locals i fer-ho de forma més democràtica”.

Segons la investigadora Victoria Reyes-García "davant la falta de dades meteorològiques del passat, el coneixement tradicional recollit en els refranys i altres formes de saber popular pot ser una font alternativa d'informació per entendre els impactes del canvi climàtic".

Articles de referència:
Garteizgogeascoa M., García del Amo D., Reyes García V. (2020). Using proverbs to study local perceptions of climate change: a case study in Sierra Nevada (Spain). Regional Environmental Change. doi: 10.1007/s10113-020-01646-1


Granger treballant seva terra mirant les muntanyes nues de neu. (Foto: David García del Amo)

Activitats ICTA