Restaurar el 30% dels ecosistemes del món en àrees prioritàries podria prevenir el 70% de les extincions

egons un informe de Nature en què participa l'ICTA-UAB, aquesta acció permetria absorbir prop de la meitat del carboni acumulat a l'atmosfera des de la Revolució Industrial.

Reconstrueixen la dieta de les societats precolombines de la Amazònia brasilera

Un estudi del l’ICTA-UAB demostra que la caça i la gestió agroforestal, i no la pesca, va ser la base de l’economia de subsistència de les societats precolombines a la costa amazònica brasilera.

El model de conservació de la vida silvestre soscava els drets de les comunitats locals i indígenes a l'Índia

El mapa EJAtlas de l'ICTA-UAB denuncia que l'actual model anteposa el creixement i guanys a la vida humana i la natura que pretén protegir.

L'escalfament i l'acidificació oceànica perjudiquen les comunitats de fitoplàncton calcari

Una investigació liderada per científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) alerta que els efectes de l'escalfament del mar Mediterrani a les comunitats planctòniques es veuran agreujats per l'acidificació oceànica.

L’economista de l’ICTA-UAB Joan Martínez Alier guanya el Premi Balzan de reptes ambientals

L'economista Joan Martínez Alier de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és un dels guardonats amb el Premi Balzan 2020 en la categoria de "Reptes ambientals: Respostes de les Ciències Socials i les Humanitats".

Els pobles indígenes, essencials per a comprendre el canvi ambiental

Una investigació internacional en què participa l'ICTA-UAB mostra com el coneixement indígena i local pot ajudar a gestionar els ecosistemes i la vida silvestre.

Una nova publicació del projecte MAGIC ofereix una mirada crítica a l'economia circular

Amb l'atenció mundial centrada en la pandèmia per la COVID-19, els problemes que estaven a l'avantguarda de la preocupació pública fa només uns mesos semblen haver desaparegut màgicament.

Els beneficis econòmics de protegir el 30% de la terra i els oceans del planeta supera els costos en al menys 5: 1

Un informe sense precedents en què participa l’ICTA-UAB mostra que l'economia mundial està millor amb una naturalesa més protegida.

L'ICTA-UAB rep l'acreditació d'Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat acreditat com a Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva, pel Ministeri de Ciència i Innovació espanyol.

Projecte experimental d'agricultura urbana, local i tradicional en Sabadell

L'ICTA-UAB i l’Ajuntament de Sabadell constitueixen la comunitat FoodE, que aplega tots els actors implicats en el sistema de producció alimentària de la ciutat i en aquesta iniciativa.

Què respirem quan som al bosc?

Un estudi caracteritza per primera vegada la química forestal de l’aire per sota la copa dels arbres en un alzinar mediterrani, i detecta les concentracions màximes al juliol i agost.

La ciència a Catalunya contra la COVID-19

Una seixantena d'investigadors ICREA, entre els quals Isabelle Anguelovski de l'ICTA-UAB, lideren més d'un centenar d'activitats de recerca sobre la COVID-19.

L'acadèmia en temps del COVID-19: cap a una ètica de la cura

                                                                                                                                                                       .

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH).

Els defensors de la justícia ambiental són víctimes de violència i assassinats

Els moviments ciutadans aconsegueixen aturar la degradació ambiental fins en un 27% dels conflictes ambientals, segons un estudi de l'ICTA-UAB.

Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables.

Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà.

Els atuells neolítics revelen com va ser el consum de llet a Europa fa 7.000 anys

Ceràmica procedent del jaciment arqueològic de Verson (França) analitzada en la recerca (Fotografia d'Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14, publicada en Germain-Vallée et al.

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Un estudi en el qual intervenen més de 20 especialistes en ecologia de la conservació i economia ecològica posa en evidència la contradicció entre el creixement econòmic i la conservació de la biodiversitat.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB va dur a terme una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.
Notícies
L'ICTA-UAB rep l'acreditació d'Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva

Data: 2020-07-23

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat acreditat com a Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva, pel Ministeri de Ciència i Innovació espanyol.

Aquest programa té per objectiu reconèixer l'excel·lència en la investigació científica, i inclou una subvenció de 2 milions d'euros en els propers quatre anys.

L'Agència Estatal d'Investigació (AEI) va anunciar el 15 de juliol de 2020 la resolució provisional de la darrera convocatòria, que reconeix l'excel·lència en organitzacions de recerca estables que no tenen personalitat jurídica pròpia i que es troben principalment en universitats.

L'acreditació d'excel·lència Maria de Maeztu reconeix i proporciona fons a organitzacions d'investigació que demostren el seu impacte científic i lideratge a nivell internacional, i que col·laboren activament amb els seus entorns socials i comercials locals. Els premis distingeixen a aquelles organitzacions que compten amb programes de recerca de frontera altament competitius, considerats dels millors del món en les seves respectives àrees científiques.

Un comitè científic internacional independent  format per investigadors de reconegut prestigi i impacte és l'encarregat de dur a terme el procés d'avaluació i selecció de les Unitats d'Excel·lència de Maria de Maeztu. L'acreditació és vàlida per quatre anys. Aquest distintiu permetrà a l'ICTA-UAB consolidar les seves capacitats científiques, contribuir al lideratge de la recerca espanyola i actuar com un pol internacional d'atracció de talent.

Es tracta de la segona vegada que l'ICTA-UAB rep aquest reconeixement. La primera vegada va ser el 2016, quan el comitè científic va afirmar que no hi ha molts centres científics a Europa que poguessin presumir d'una perspectiva internacional tan rigorosa. En els darrers quatre anys, i sota el seu Programa de Recerca Estratègica, la investigació de l'ICTA-UAB s'ha centrat en establir l'estat actual del coneixement sobre el canvi climàtic i els seus impactes socioeconòmics, i en presentar solucions transformadores a nivell local i regional. Això s'ha realitzat a través de cinc projectes estratègics multidisciplinaris.

Aquesta nova convocatòria inclou un nou centre Severo Ochoa, l'Institut de Ciències de la Mar (ICM, CSIC), renova l’acreditació a l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), i valida el reconeixement dels 8 centres que ja l’havien obtingut en els últims anys. També designa tres nous centres Maria de Maeztu, l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), el Departament d'Agronomia de la Universidad de Córdoba i la Fundación IMDEA Energia, que s'uneixen a les tres Unitats que renoven els seus projectes. Tot això fa un total de 6 centres Maria de Maeztu i 10 centres Severo Ochoa.

En total, 7 de les 10 noves acreditacions de Severo Ochoa i 3 de les 6 noves unitats de Maria de Maeztu han recaigut en centres de recerca de Catalunya.


María de Maeztu 2020-2023:
• ICTA-UAB Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals
• IPHES-Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social
• ICMol-Institut de Ciència Molecular
• IMDEA Energia
• Departament d'Agronomia de la Universidad de Córdoba.
• ICCUB-Institut de Ciències del Cosmos (UB)

Severo Ochoa 2020-2023:
• ICIQ-Institut Català d'Investigació Química
• CRAG- Centre de Recerca en Agrigenòmica (Consorci CSIC-IRTA-UAB)
• IAC-Instituto de Astrofísica de Canarias 
• CNIO-Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques
• ICFO-Institut de Ciències Fotòniques
• ICM-Institut de Ciències de la Mar (CSIC)
• BGSE-Escola de Graduats d'Economia de Barcelona
• ICMAT-Institut de Ciències Matemàtiques (CSIC, UAM)
• ICMAB-Institut de Ciències Materials de Barcelona (CSIC)
• IRB-Institut de Recerca Biomèdica

 

Activitats ICTA
No hi ha esdeveniments enregistrats a partir d' aquesta data.