Empoderant les dones contra la pobresa energètica a la Mediterrània

Un projecte internacional liderat per l'ICTA-UAB, Enginyeria sense Fronteres Catalunya i l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) contribueix a abordar els problemes de subministrament energètic en 1.500 llars de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

La pesca podria alleujar una emergència alimentària mundial en casos extrems

Un estudi internacional liderat per l'ICTA-UAB defensa que, si es gestiona de manera sostenible amb anticipació, la pesca podria pal·liar situacions d'escassetat alimentària fins i tot després d'un conflicte nuclear.

La lluita contra el greu deteriorament de la natura requereix d'objectius múltiples i ambiciosos

Investigadors del BC3, l’ICTA-UAB i la Universitat de La Laguna avaluen els criteris del Conveni sobre la Diversitat Biològica de Nacions Unides.

Restaurar el 30% dels ecosistemes del món en àrees prioritàries podria prevenir el 70% de les extincions

Segons un informe de Nature en què participa l'ICTA-UAB, aquesta acció permetria absorbir prop de la meitat del carboni acumulat a l'atmosfera des de la Revolució Industrial.

Reconstrueixen la dieta de les societats precolombines de la Amazònia brasilera

Un estudi del l’ICTA-UAB demostra que la caça i la gestió agroforestal, i no la pesca, va ser la base de l’economia de subsistència de les societats precolombines a la costa amazònica brasilera.

El model de conservació de la vida silvestre soscava els drets de les comunitats locals i indígenes a l'Índia

El mapa EJAtlas de l'ICTA-UAB denuncia que l'actual model anteposa el creixement i guanys a la vida humana i la natura que pretén protegir.

L'escalfament i l'acidificació oceànica perjudiquen les comunitats de fitoplàncton calcari

Una investigació liderada per científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) alerta que els efectes de l'escalfament del mar Mediterrani a les comunitats planctòniques es veuran agreujats per l'acidificació oceànica.

L’economista de l’ICTA-UAB Joan Martínez Alier guanya el Premi Balzan de reptes ambientals

L'economista Joan Martínez Alier de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és un dels guardonats amb el Premi Balzan 2020 en la categoria de "Reptes ambientals: Respostes de les Ciències Socials i les Humanitats".

Els pobles indígenes, essencials per a comprendre el canvi ambiental

Una investigació internacional en què participa l'ICTA-UAB mostra com el coneixement indígena i local pot ajudar a gestionar els ecosistemes i la vida silvestre.

Una nova publicació del projecte MAGIC ofereix una mirada crítica a l'economia circular

Amb l'atenció mundial centrada en la pandèmia per la COVID-19, els problemes que estaven a l'avantguarda de la preocupació pública fa només uns mesos semblen haver desaparegut màgicament.

Els beneficis econòmics de protegir el 30% de la terra i els oceans del planeta supera els costos en al menys 5: 1

Un informe sense precedents en què participa l’ICTA-UAB mostra que l'economia mundial està millor amb una naturalesa més protegida.

L'ICTA-UAB rep l'acreditació d'Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat acreditat com a Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva, pel Ministeri de Ciència i Innovació espanyol.

Projecte experimental d'agricultura urbana, local i tradicional en Sabadell

L'ICTA-UAB i l’Ajuntament de Sabadell constitueixen la comunitat FoodE, que aplega tots els actors implicats en el sistema de producció alimentària de la ciutat i en aquesta iniciativa.

Què respirem quan som al bosc?

Un estudi caracteritza per primera vegada la química forestal de l’aire per sota la copa dels arbres en un alzinar mediterrani, i detecta les concentracions màximes al juliol i agost.

La ciència a Catalunya contra la COVID-19

Una seixantena d'investigadors ICREA, entre els quals Isabelle Anguelovski de l'ICTA-UAB, lideren més d'un centenar d'activitats de recerca sobre la COVID-19.

L'acadèmia en temps del COVID-19: cap a una ètica de la cura

                                                                                                                                                                       .

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH).

Els defensors de la justícia ambiental són víctimes de violència i assassinats

Els moviments ciutadans aconsegueixen aturar la degradació ambiental fins en un 27% dels conflictes ambientals, segons un estudi de l'ICTA-UAB.

Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables.

Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà.

Els atuells neolítics revelen com va ser el consum de llet a Europa fa 7.000 anys

Ceràmica procedent del jaciment arqueològic de Verson (França) analitzada en la recerca (Fotografia d'Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14, publicada en Germain-Vallée et al.

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Un estudi en el qual intervenen més de 20 especialistes en ecologia de la conservació i economia ecològica posa en evidència la contradicció entre el creixement econòmic i la conservació de la biodiversitat.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB va dur a terme una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.
Notícies
El model de conservació de la vida silvestre soscava els drets de les comunitats locals i indígenes a l'Índia

Data: 2020-10-05

El mapa EJAtlas de l'ICTA-UAB denuncia que l'actual model anteposa el creixement i guanys a la vida humana i la natura que pretén protegir.

Un mapa interactiu realitzat per l'equip de l'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) revela que determinades formes de 'conservació de la vida silvestre' soscaven els drets dels pobles indígenes i les comunitats locals que viuen dins de les àrees protegides a l'Índia.

El mapa interactiu, liderat per la investigadora Eleonora Fanari i realitzat en col·laboració amb l'organització Kalpavriksh - Índia, ha estat llançat coincidint amb la Setmana Nacional de la Vida Silvestre de l'Índia. El mapa és producte de 3 anys d'una extensa investigació que abasta 26 àrees protegides, realitzada en col·laboració amb nombroses organitzacions, activistes i acadèmics independents que lluiten contra les violacions en els seus terrenys i en els tribunals.

Un estricte 'model de protecció i conservació', afavorit per un poderós grup de pressió conservacionista al país, ha augmentat la xarxa d'àrees protegides de 67 l'any 1988 a 870 a l’any 2020. No obstant això, aquestes terres no estan deshabitades, aproximadament 4,3 milions de persones viuen actualment en i al voltant de les àrees protegides de l'Índia, que ara abasten al voltant del 5% del territori nacional.

El model de conservació de l'Índia no reconeix els drets fonamentals i tradicionals de les comunitats locals i Indígenes que han habitat aquestes àrees durant segles. Sovint viola lleis que ajuden a la conservació, com la Llei de Drets Forestals (2006) que reconeix la necessitat d'una forma més inclusiva de governança forestal, incloent la cogestió de les àrees protegides.

L'ambigüitat dins de les polítiques de conservació crea seriosos desafiaments. La introducció de categories com 'reserves de tigres' a la Llei de Protecció de la Vida Silvestre (2006), categories de polítiques no legals com 'corredors de vida silvestre' i 'reserves de biodiversitat', i també termes com espais 'inviolables' o 'hàbitat crític de tigres', afecten les comunitats locals que habiten aquests espais. Aquestes polítiques creen confusió en els habitants i compliquen la seva implementació en el terreny.

Una anàlisi general de mapa destacat mostra que des de 1999 fins a 2020, aproximadament 13.450 famílies han estat desplaçades a causa de projectes de conservació de les àrees protegides. A més, la criminalització de les activitats comunitàries i les polítiques que busquen militaritzar la conservació silvestre han afavorit la violència a gran escala en aquests territoris, el que ha resultat en assassinats de membres de la comunitat.

"És important ressaltar aquestes lluites que han estat ignorades durant molt de temps, per mostrar com l'estructura de conservació actual i la retòrica d’ecologització estan fallant a reconèixer la justícia i el reconeixement dels drets com els elements primaris per aconseguir la protecció de la biodiversitat", comenta Eleonora Fanari, investigadora de l'EJAtlas.

 "A l'alienar activament a la població local, aquest model de conservació també ha ignorat les veritables raons de la davallada de la població de vida silvestre. Aquests inclouen la caça intensiva de tigres i altres animals grans per part de governants britànics i locals en el passat, i el continu declivi en l'hàbitat de la vida silvestre a causa de la desviació contínua a gran escala d'àrees riques en biodiversitat per a projectes de gran infraestructura i 'desenvolupament' com carreteres i ferrocarrils, preses, mineria, etc." diu Neema Pathak Broome de Kalpavriksh.

La Setmana de la Vida Silvestre se celebra tots els anys a l'Índia de el 2 a el 8 d'octubre. La campanya promou la conservació i protecció de la biodiversitat de país. Durant aquesta setmana, s'organitzen esdeveniments per ensenyar a ciutadans sobre la vida animal i encoratjar a protegir la vida silvestre. Si bé la prevenció de la pèrdua de biodiversitat hauria d'estar al centre de la lluita contra el canvi climàtic, és igualment important informar sobre l'impacte que aquestes polítiques poden tenir sobre la vida humana, especialment quan la protecció de la biodiversitat no és el focus principal.

Aquest mapa presentat és un intent de reportar les violacions i el fracàs de el model de conservació actual de l'Índia, que no reconeix els drets de les comunitats i els pobles Indígenes i, en canvi, anteposa el creixement i guanys a la vida humana i la naturalesa que pretén protegir.

Activitats ICTA
No hi ha esdeveniments enregistrats a partir d' aquesta data.