Empoderant les dones contra la pobresa energètica a la Mediterrània

Un projecte internacional liderat per l'ICTA-UAB, Enginyeria sense Fronteres Catalunya i l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) contribueix a abordar els problemes de subministrament energètic en 1.500 llars de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

La pesca podria alleujar una emergència alimentària mundial en casos extrems

Un estudi internacional liderat per l'ICTA-UAB defensa que, si es gestiona de manera sostenible amb anticipació, la pesca podria pal·liar situacions d'escassetat alimentària fins i tot després d'un conflicte nuclear.

La lluita contra el greu deteriorament de la natura requereix d'objectius múltiples i ambiciosos

Investigadors del BC3, l’ICTA-UAB i la Universitat de La Laguna avaluen els criteris del Conveni sobre la Diversitat Biològica de Nacions Unides.

Restaurar el 30% dels ecosistemes del món en àrees prioritàries podria prevenir el 70% de les extincions

Segons un informe de Nature en què participa l'ICTA-UAB, aquesta acció permetria absorbir prop de la meitat del carboni acumulat a l'atmosfera des de la Revolució Industrial.

Reconstrueixen la dieta de les societats precolombines de la Amazònia brasilera

Un estudi del l’ICTA-UAB demostra que la caça i la gestió agroforestal, i no la pesca, va ser la base de l’economia de subsistència de les societats precolombines a la costa amazònica brasilera.

El model de conservació de la vida silvestre soscava els drets de les comunitats locals i indígenes a l'Índia

El mapa EJAtlas de l'ICTA-UAB denuncia que l'actual model anteposa el creixement i guanys a la vida humana i la natura que pretén protegir.

L'escalfament i l'acidificació oceànica perjudiquen les comunitats de fitoplàncton calcari

Una investigació liderada per científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) alerta que els efectes de l'escalfament del mar Mediterrani a les comunitats planctòniques es veuran agreujats per l'acidificació oceànica.

L’economista de l’ICTA-UAB Joan Martínez Alier guanya el Premi Balzan de reptes ambientals

L'economista Joan Martínez Alier de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és un dels guardonats amb el Premi Balzan 2020 en la categoria de "Reptes ambientals: Respostes de les Ciències Socials i les Humanitats".

Els pobles indígenes, essencials per a comprendre el canvi ambiental

Una investigació internacional en què participa l'ICTA-UAB mostra com el coneixement indígena i local pot ajudar a gestionar els ecosistemes i la vida silvestre.

Una nova publicació del projecte MAGIC ofereix una mirada crítica a l'economia circular

Amb l'atenció mundial centrada en la pandèmia per la COVID-19, els problemes que estaven a l'avantguarda de la preocupació pública fa només uns mesos semblen haver desaparegut màgicament.

Els beneficis econòmics de protegir el 30% de la terra i els oceans del planeta supera els costos en al menys 5: 1

Un informe sense precedents en què participa l’ICTA-UAB mostra que l'economia mundial està millor amb una naturalesa més protegida.

L'ICTA-UAB rep l'acreditació d'Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat acreditat com a Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva, pel Ministeri de Ciència i Innovació espanyol.

Projecte experimental d'agricultura urbana, local i tradicional en Sabadell

L'ICTA-UAB i l’Ajuntament de Sabadell constitueixen la comunitat FoodE, que aplega tots els actors implicats en el sistema de producció alimentària de la ciutat i en aquesta iniciativa.

Què respirem quan som al bosc?

Un estudi caracteritza per primera vegada la química forestal de l’aire per sota la copa dels arbres en un alzinar mediterrani, i detecta les concentracions màximes al juliol i agost.

La ciència a Catalunya contra la COVID-19

Una seixantena d'investigadors ICREA, entre els quals Isabelle Anguelovski de l'ICTA-UAB, lideren més d'un centenar d'activitats de recerca sobre la COVID-19.

L'acadèmia en temps del COVID-19: cap a una ètica de la cura

                                                                                                                                                                       .

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH).

Els defensors de la justícia ambiental són víctimes de violència i assassinats

Els moviments ciutadans aconsegueixen aturar la degradació ambiental fins en un 27% dels conflictes ambientals, segons un estudi de l'ICTA-UAB.

Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables.

Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà.

Els atuells neolítics revelen com va ser el consum de llet a Europa fa 7.000 anys

Ceràmica procedent del jaciment arqueològic de Verson (França) analitzada en la recerca (Fotografia d'Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14, publicada en Germain-Vallée et al.

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Un estudi en el qual intervenen més de 20 especialistes en ecologia de la conservació i economia ecològica posa en evidència la contradicció entre el creixement econòmic i la conservació de la biodiversitat.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB va dur a terme una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.
'
Personal
Joan David Tàbara Villalba
Joan David Tàbara Villalba

J. David Tàbara és membre del Global Climate Forum (www.globalclimateforum.org) i investigador sènior associat a l'Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i treballa en processos d’integració de coneixements per a la sostenibilitat. A la UAB també és membre del Grup de Recerca en Aigua, Territori, Turisme i Sostenibilitat (GRATS) (http://geografia.uab.es/grats) i ha donat classes sobre sociologia ambiental, avaluació integrada i mètodes participatius en ciències per a la sostenibilitat. Fou membre fundador i membre de la Junta Directiva del Comitè d'Investigació Medi Ambient i Societat de l'Associació Internacional de Sociologia (ISA -RC-24), i és membre de la Junta del Grup d'Experts a Catalunya sobre el Canvi Climàtic. Anteriorment, va ser professor de gestió ambiental a la Universitat Pompeu Fabra i investigador de l’Institut d'Estudis Socials Avançats del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IESA-CSIC) a Barcelona. Va obtenir el seu doctorat en el camp de la sociologia ambiental el 1995 a la Universitat de Barcelona i és llicenciat en economia, economia ambiental i administració d'empreses. També posseeix l'Habilitació Avançada de Recerca proporcionada per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

Ha participat en nombrosos projectes internacionals d'investigació relacionats amb els temes de sostenibilitat i canvi climàtic (ULISES, HARMONICOP, MATISSE, ADAM, VISION, AR5 in Europe ...) i recentment, formà part de la coordinació executiva del projecte europeu sobre ‘Global Systems Dynamics and Policies’ (www. gsdp.eu) que culminà amb el llançament del primer document sobre ‘Global Systems Science’. Actualment treballa per als projectes IMPRESSIONS (www.impressions-project.eu) en la recerca de solucions transformadores enfront escenaris climàtics més enllà dels 2ºC) i el Projecte GREEN-WIN (www.green-win-project.eu) en la recerca de solucions de guany mutu (win-win solutions) que compatibilitzin els guanys econòmics i social amb els beneficis en termes de canvi climàtic.

Ha publicat nombrosos treballs sobre mètodes de les ciències i d'integració de coneixements sòcio-ambientals, amb especial atenció a les qüestions de la percepció pública, aprenentatge social, comunicació i participació pública per a la sostenibilitat. Col·laborà en el primer llibre sobre la participació pública en Ciència de la Sostenibilitat (Kasemir et al CUP, 2003.) ha estat co-autor, entre altres del següents llibres: Making Climate Change Work for Us (Hulme et al. CUP, 2010), and European Research for Sustainable Development (Jaeger et al. Springer, 2011), Reframing the Problem of Climate Change (Jaeger et al., Earthscan 2012) and The Routledge International Handbook of Social and Environmental Change (Lockie et al., Routledge, 2013). El 2009 va rebre un premi al millor treball presentat en la Conferència de la UE sobre Recerca per al Desenvolupament Sostenible i també el premi a l'Excel·lència en la Investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

CV

Joan David Tàbara Villalba
Email UAB: Joandavid.tabara@uab.cat
Activitats ICTA
No hi ha esdeveniments enregistrats a partir d' aquesta data.