L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus

Conferència ICTAS2020: Actualització important sobre el brot de coronavirus.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB inicia una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.
'
Personal
Raúl Velasco Fernández
Raúl Velasco Fernández

Raúl Velasco-Fernández centra la seva investigació en l'estudi del Metabolisme Societal en el marc de l'Economia Ecològica a partir d'un enfocament biofísic i multi-escalar fonamentat en l'energètica, la teoria de sistemes complexos i teoria de les pràctiques socials. Aquesta recerca la realitza des de l’enfoc MuSIASEM: Multi-Scale Integrated Analysis of Societal and Ecosystem Metabolism. Doctor en Ciència i Tecnologia Ambientals per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA, 2017) de la UAB dins del grup de recerca IASTE (Avaluació Integrada: Sociologia, Tecnologia i Medi Ambient). Durant la seva tesi va desenvolupar protocols per a l'anàlisi dels patrons metabòlics dels sistemes socioecològics, tenint en compte les diferents qualitats energètiques, l'activitat humana, els productes materials i el valor afegit monetari. Aquest protocol s'ha utilitzat per a la caracterització dels països europeus dins del projecte EUFORIE. A més, té experiència en el camp de la cooperació i l'educació per al desenvolupament sostenible a nivell local i internacional. Màster en Estudis Ambientals especialitat en Economia Ecològica i Gestió Ambiental per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, 2012), llicenciat en Sociologia per la Universitat de Barcelona (UB, 2012) i Enginyeria Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, 2008). Ha treballat al projecte EUFORIE caracteritzant el metabolisme urbà de Barcelona i comparant els diferents patrons metabòlics de la Xina i Europa. Actualment treballa al projecte MAGIC-Nexus en la construcció i verificació de narratives utilitzades per avaluar el nexe de forma quantitativa.

Raúl Velasco Fernández
Email UAB: raul.velasco@uab.cat
Web: http://iaste.info/
Despatx ICTA: Z/013
Telèfon ICTA: 935868641
Altres ubicacions:
Despatx ICTA: Z/126 Telèfon ICTA: 93 586 86 37 ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5438-1158
Activitats ICTA