Empoderant les dones contra la pobresa energètica a la Mediterrània

Un projecte internacional liderat per l'ICTA-UAB, Enginyeria sense Fronteres Catalunya i l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) contribueix a abordar els problemes de subministrament energètic en 1.500 llars de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

La pesca podria alleujar una emergència alimentària mundial en casos extrems

Un estudi internacional liderat per l'ICTA-UAB defensa que, si es gestiona de manera sostenible amb anticipació, la pesca podria pal·liar situacions d'escassetat alimentària fins i tot després d'un conflicte nuclear.

La lluita contra el greu deteriorament de la natura requereix d'objectius múltiples i ambiciosos

Investigadors del BC3, l’ICTA-UAB i la Universitat de La Laguna avaluen els criteris del Conveni sobre la Diversitat Biològica de Nacions Unides.

Restaurar el 30% dels ecosistemes del món en àrees prioritàries podria prevenir el 70% de les extincions

Segons un informe de Nature en què participa l'ICTA-UAB, aquesta acció permetria absorbir prop de la meitat del carboni acumulat a l'atmosfera des de la Revolució Industrial.

Reconstrueixen la dieta de les societats precolombines de la Amazònia brasilera

Un estudi del l’ICTA-UAB demostra que la caça i la gestió agroforestal, i no la pesca, va ser la base de l’economia de subsistència de les societats precolombines a la costa amazònica brasilera.

El model de conservació de la vida silvestre soscava els drets de les comunitats locals i indígenes a l'Índia

El mapa EJAtlas de l'ICTA-UAB denuncia que l'actual model anteposa el creixement i guanys a la vida humana i la natura que pretén protegir.

L'escalfament i l'acidificació oceànica perjudiquen les comunitats de fitoplàncton calcari

Una investigació liderada per científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) alerta que els efectes de l'escalfament del mar Mediterrani a les comunitats planctòniques es veuran agreujats per l'acidificació oceànica.

L’economista de l’ICTA-UAB Joan Martínez Alier guanya el Premi Balzan de reptes ambientals

L'economista Joan Martínez Alier de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és un dels guardonats amb el Premi Balzan 2020 en la categoria de "Reptes ambientals: Respostes de les Ciències Socials i les Humanitats".

Els pobles indígenes, essencials per a comprendre el canvi ambiental

Una investigació internacional en què participa l'ICTA-UAB mostra com el coneixement indígena i local pot ajudar a gestionar els ecosistemes i la vida silvestre.

Una nova publicació del projecte MAGIC ofereix una mirada crítica a l'economia circular

Amb l'atenció mundial centrada en la pandèmia per la COVID-19, els problemes que estaven a l'avantguarda de la preocupació pública fa només uns mesos semblen haver desaparegut màgicament.

Els beneficis econòmics de protegir el 30% de la terra i els oceans del planeta supera els costos en al menys 5: 1

Un informe sense precedents en què participa l’ICTA-UAB mostra que l'economia mundial està millor amb una naturalesa més protegida.

L'ICTA-UAB rep l'acreditació d'Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat acreditat com a Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva, pel Ministeri de Ciència i Innovació espanyol.

Projecte experimental d'agricultura urbana, local i tradicional en Sabadell

L'ICTA-UAB i l’Ajuntament de Sabadell constitueixen la comunitat FoodE, que aplega tots els actors implicats en el sistema de producció alimentària de la ciutat i en aquesta iniciativa.

Què respirem quan som al bosc?

Un estudi caracteritza per primera vegada la química forestal de l’aire per sota la copa dels arbres en un alzinar mediterrani, i detecta les concentracions màximes al juliol i agost.

La ciència a Catalunya contra la COVID-19

Una seixantena d'investigadors ICREA, entre els quals Isabelle Anguelovski de l'ICTA-UAB, lideren més d'un centenar d'activitats de recerca sobre la COVID-19.

L'acadèmia en temps del COVID-19: cap a una ètica de la cura

                                                                                                                                                                       .

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH).

Els defensors de la justícia ambiental són víctimes de violència i assassinats

Els moviments ciutadans aconsegueixen aturar la degradació ambiental fins en un 27% dels conflictes ambientals, segons un estudi de l'ICTA-UAB.

Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables.

Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà.

Els atuells neolítics revelen com va ser el consum de llet a Europa fa 7.000 anys

Ceràmica procedent del jaciment arqueològic de Verson (França) analitzada en la recerca (Fotografia d'Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14, publicada en Germain-Vallée et al.

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Un estudi en el qual intervenen més de 20 especialistes en ecologia de la conservació i economia ecològica posa en evidència la contradicció entre el creixement econòmic i la conservació de la biodiversitat.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB va dur a terme una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.
'
Personal
Jeroen van den Bergh
Jeroen van den Bergh

Jeroen van den Bergh és professor de Recerca ICREA a l´Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA- UAB), i exerceix també com a professor d´Economia Ambiental i de Recursos Naturals a la Facultat de Ciències Econòmiques i Administració d´Empresas, l´Institut d´Estudis Ambientals, VU University Amsterdam. Ha estat professor d´Economia Ambiental (1997-2007) a la VU University Amsterdam i membre del Energy Council of the Netherlands (2003-2007). Màster en Econometria i Investigació Operativa a la Universitat de Tilburg (Holanda, 1988) i Doctorat en Economia a la VU University Amsterdam (1991).

Ha publicat 16 llibres i més de 170 articles a revistes internacionals. Va ser guardonat amb el Royal Shell Prize 2002 i amb el Premi Sant Jordi de Medi Ambient 2011, i ha rebut premis per diverses publicacions. És cap de redacció a la revista Elsevier "Innovació ambiental i transicions socials": http://www.journals.elsevier.com/environmental-innovation-and-societal-transitions.

Interessos en la recerca

La confluència entre els estudis d´economia, ciència ambiental i innovació. Els seus treballs anteriors tracten sobre un model econòmic-ambiental integrat, la construcció d´indicadors de rendiment agregats, la realització de contribucions al debat sobre “Creixement versus Medi Ambient”, els aspectes econòmics de la desmaterialització i el reciclatge així com qüestions espaials i internacionals de la política ambiental. En els darrers anys, la seva feina s´ha centrat en l´estudi de la innovació ambiental (especialment en les energies renovables), el disseny i el cost d´una política climàtica eficaç, el rebot del carboni i de l´energia, i els models de transició a una economia baixa en carboni. Amb freqüència fa ús d´idees i aproximacions sobre l´economia del comportament i l´economia evolutiva.

Paraules Clau

Economia ambiental, Economia ambiental i climàtica, Ciències ambientals i Economia ecològica, Economía evolutiva i estudis d´innovació, Economia espaial (transport, regional i urbà)

 

Publicacions recents

- Drews, S., and J.C.J.M. van den Bergh (2016). Public views on economic growth, the environment and prosperity: Results of a questionnaire survey. Global Environmental Change http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959378016300371

- Antal, M., and J.C.J.M. van den Bergh (2016). Green growth and climate change: Conceptual and empirical considerations. Climate Policy 16(2): 165-177.

- Calvet-Mir, L., Maestre Andrés, S., J.L. Molina, and J.C.J.M. van den Bergh (2015). Participation in protected areas: A social network case study in Catalonia, Spain. Ecology and Society 20(4): http://dx.doi.org/10.5751/ES-07989-200445.

- van den Bergh, J.C.J.M. (2015). Climate treaty: Pricing would limit carbon rebound. Nature 526: 195.

- Gsottbauer, E., I. Logar and J. van den Bergh (2015). Towards a fair, constructive and consistent criticism of all valuation languages: Comment on Kallis et al. (2013). Ecological Economics 112: 164-169.

- Drews, S., and J.C.J.M. van den Bergh (2015). What explains public support for climate policies? A review of empirical studies. Climate Policy, DOI:10.1080/14693062.2015.1058240.

- van den Bergh, J., C. Folke, S. Polasky, M. Scheffer and W. Steffen (2015). What if solar energy becomes really cheap? A thought experiment on environmental problem shifting. Current Opinion in Environmental Sustainability 14: 170-179. 

- Garcia-Sierra, M., J. van den Bergh and C. Miralles (2015). Behavioural economics, travel behaviour and environmental-transport policy. Transportation Research Part D: Transport and Environment  41: 288-305.

- van den Bergh, J.C.J.M., and F. Grazi (2015). Reply to the first systematic response by the Global Footprint Network to criticism: A real debate finally? Ecological Indicators 58: 458-463.

- Grazi, F., and J.C.J.M. van den Bergh (2014). Footprint Policy? Land use as an environmental indicator. Journal of Industrial Ecology 18(1): 10-19.

- Antal, M., and J.C.J.M. van den Bergh (2014). Re-spending rebound: A macro-level assessment for OECD countries and emerging economies. Energy Policy 68: 585-590.

- van den Bergh, J.C.J.M., and W. Botzen (2014), A lower bound to the social cost of CO2 emissions. Nature Climate Change 4(April): 253-258.

- Gsottbauer, E., and J.C.J.M. van den Bergh (2014). Environmental policy when pollutive consumption is sensitive to advertising: Norms versus status. Ecological Economics 107: 39-50.

- Subtil Lacerda. J., and J.C.J.M. van den Bergh (2014). International diffusion of environmental innovations: Lessons from the lead markets for wind power in China, Germany and USA, Energies 7: 8236-8263.

- Kreibich, H., J.C.J.M. van den Bergh, L.M. Bouwer, P. Bubeck, P. Ciavola, C. Green, S. Hallegatte, I. Logar,V. Meyer, R. Schwarze, and A.H. Thieken (2014). Costing natural hazards. Nature Climate Change 4(May): 303-306.

Jeroen van den Bergh
Email UAB: Jeroen.Bergh@uab.cat
Despatx ICTA: Z/106
Telèfon ICTA: 935868773
Activitats ICTA
No hi ha esdeveniments enregistrats a partir d' aquesta data.